Obchodné riadenie

Princípy štíhlej výroby: opis, história a vlastnosti

Obsah:

Princípy štíhlej výroby: opis, história a vlastnosti

Video: Senators, Governors, Businessmen, Socialist Philosopher (1950s Interviews) 2024, Jún

Video: Senators, Governors, Businessmen, Socialist Philosopher (1950s Interviews) 2024, Jún
Anonim

Štíhla výroba vám umožňuje optimalizovať všetky podnikové procesy v podniku. Jeho cieľom je eliminácia nákladov, začatie nepretržitého výrobného procesu so zameraním na koncového používateľa.

Image

Na zníženie nákladov v podnikoch sa často používajú zásady štíhlej výroby. S ich pomocou je možné znížiť počet akcií, ktoré nie sú schopné pridať hodnotu pre zákazníka do výrobného procesu.

Štíhla výroba sa týka osobitnej schémy riadenia spoločnosti. Jeho hlavnou myšlienkou je snaha vylúčiť akékoľvek náklady, zahrnúť každého zamestnanca do optimalizačného postupu. Takáto schéma je úplne zameraná na spotrebiteľa.

Príbeh

Zakladateľom koncepcie je Tahiti Ono, ktorý rozvinul základné princípy. V spoločnosti Toyota Motor Co pracoval od roku 1943. V roku 1945 Japonsko prehralo vojnu, aby prežilo recesiu. Na vyriešenie problémov bol potrebný nový prístup. V týchto rokoch bola Amerika nesporným lídrom v automobilovom priemysle. Po celé roky znížil náklady zvýšením hromadnej výroby. Tento štýl sa rýchlo začal uplatňovať vo všetkých oblastiach.

Prezident spoločnosti Toyota Motor Co povedal, že je potrebné dohnať Ameriku o tri roky. Ak sa tak nestane, potom japonský automobilový priemysel jednoducho neprežije. Preto sa vynaložilo všetko úsilie na vývoj nášho vlastného výrobného systému, ktorý sa odlišoval od tradičného japonského systému hromadnej výroby. Ciele sa zároveň nedosiahli rozšírením výrobných zariadení, ale vydaním malých sérií automobilov podľa nového systému.

Kľúčovým faktorom je spoliehanie sa na ľudský faktor a vytváranie atmosféry vzájomnej pomoci. Novo zavedené princípy platia nielen pre zamestnancov, ale aj pre zákazníkov a dodávateľov. Počas nasledujúcich 15 rokov zažilo Japonsko neobvykle rýchly hospodársky rast.

Funkcie a princípy

Hlavným bodom je posúdenie hodnoty produktu pre konkrétneho spotrebiteľa. Vytvára sa situácia, v ktorej dochádza k trvalému odstraňovaniu strát. To umožňuje odstrániť akcie, ktoré spotrebúvajú zdroje, ale netvoria hodnoty. Tahiti Ono bolo identifikovaných niekoľko druhov strát:

  • kvôli nadprodukcii;

  • čakacia doba;

  • nepotrebná preprava;

  • ďalšie stupne spracovania materiálov;

  • tvorba nadbytočných zásob;

  • nepotrebný pohyb predmetov;

  • výskyt chybných výrobkov.

Vzťahuje sa na druhy strát a nerovnosti operácie. Stáva sa to napríklad pri občasných pracovných hodinách z dôvodu kolísania dopytu na spotrebiteľskom trhu.

Pre realizáciu štíhlej výroby je potrebné nielen zistiť straty, ale aj zaviesť základné princípy. Prvá zahŕňa: musíte určiť, čo vytvára hodnotu výrobku z hľadiska spotrebiteľa. Niekedy sa v podniku vykonáva veľká manipulácia, ktorá nie je pre potenciálneho klienta dôležitá. Tento prístup pomôže určiť, ktoré procesy sú hodnotovo orientované a ktoré nie.

Druhý princíp je zameraný na identifikáciu kľúčových bodov v celom výrobnom reťazci a odstránenie strát. Preto sú všetky činnosti podrobne opísané od okamihu prijatia objednávky až po prevod produktu priamo kupujúcemu. Vďaka tomu je možné identifikovať, čo je potrebné na optimalizáciu práce a stimuláciu výroby.

Tretia zásada spočíva v reštrukturalizačných opatreniach, ktoré sú prúdom práce. Z tohto aspektu vyplýva, že všetky činnosti sa musia vykonávať tak, aby medzi nimi nedošlo k prestojom. Tento aspekt si niekedy vyžaduje zavedenie nových technológií. Potom všetky procesy pozostávajú z akcií, ktoré pozitívne ovplyvňujú samotný produkt.

Štvrtá zásada zahŕňa potrebu vykonať kroky, ktoré sú potrebné pre spotrebiteľa. Organizácia by mala vyrábať iba výrobky v množstve, ktoré bude dostatočné.

Piatym princípom je potreba neustáleho zlepšovania znižovaním zbytočných opatrení. Obnovenie systému nebude fungovať, ak sa zásady budú používať iba príležitostne. Ak sa rozhodnete pre implementáciu systému, musíte to robiť stále.

Lean Tools

Vďaka ich aplikácii je ľahšie používať princípy štíhlej výroby. Náradie sa nanáša osobitne a kombinuje sa. Tieto zahŕňajú:

  1. Organizácia správneho priestoru. Rozumie sa problémom, zisťovaniu rôznych odchýlok.

  2. Systém hlásenia problémov. Vysiela sa špeciálny signál. Zastavenie výroby je povolené, aby sa zabránilo hromadným chybám.

  3. Zarovnanie toku bez zastávok a akumulácie pufra. Tento nástroj umožňuje eliminovať rôzne druhy strát z prebytočných zásob.

  4. Najdôležitejšie sa však nedeje v kanceláriách, ale na výrobných miestach. Zapojenie vodcovstva skracuje čas odozvy, keď sa vyskytnú problémy. Posilňuje sa disciplína a informácie z prvej ruky.

  5. Celkový výkon zariadenia sa vždy kontroluje. Pomocou tohto nástroja sa monitorujú tri kategórie strát spojené s prevádzkou zariadenia: dostupnosť, produktivita a kvalita.

Existujú ďalšie nástroje štíhlej výroby, z ktorých všetky sú zamerané na transparentnosť procesov riadenia, zníženie nákladov na kvalitu výrobkov a zvýšenie účasti zamestnancov na výrobnom procese.

Odporúčaná