obchodné

Chov rakov ako podniku

Obsah:

Chov rakov ako podniku

Video: Akvárium s rakmi (Aquarium with Lobster) - www.shrimp.sk 2024, Júl

Video: Akvárium s rakmi (Aquarium with Lobster) - www.shrimp.sk 2024, Júl
Anonim

Sladkovodné raky sú kôrovce, ktorý sa prirodzene vyskytuje v potokoch, v tokoch riek a jazier s pomalým tokom, v ramenách v riečnych deltách av bažinatých oblastiach v rôznych častiach sveta.

Image

Rak je považovaný za pochúťku, pridáva sa do mnohých jedál. Existuje asi 300 druhov sladkovodných rakov. Najtvrdšie a mäsité sa považujú za modrých rakov na Floride.

Ako chovať rakovinu

Na chov rakov sa vytvára špeciálna farma, ktorá je rybníkom. Keďže prírodné rybníky vhodné na chov rakov sú zriedkavé, často sa vykopávajú umelo. Raky nemajú radi priame slnečné žiarenie a uprednostňujú kamene a rastliny pred rybníkom.

Pri komerčnom šľachtení rakov sa zvyčajne vykopáva rybník s rozlohou 1 000 - 1 200 m2, pričom brehy idú z kopca, aby sa ľahšie chytil rak. Veľkosť rybníka sa môže líšiť v závislosti od toho, koľko rakov plánujete chovať.

Namiesto rybníka môžete využiť akvárium s objemom 75 litrov. Mnoho fariem súčasne obsahuje niekoľko akvárií a rybníkov, čo vám umožňuje udržiavať konštantný tok rastúcich rakov.

Na meter štvorcový sa usadí 5 až 15 zvierat. Pre tých, ktorí práve začínajú rásť, je dosť, aby ste dostali 12 tehotných žien s rakovinou a spustili ich do rybníka. Celková doba dozrievania rakov je 6–9 mesiacov. K tomu by sa malo pridať 3-4 mesiace, keď malé raky rastú v samostatnom rybníku alebo bazéne.

Voda v rybníku a potomstvo si vyžaduje dobrú starostlivosť. Je veľmi dôležité kontrolovať kvalitu vody. Mali by ste monitorovať úroveň kyslosti, množstvo amoniaku, tvrdosť vody. Čím lepšie je voda v rybníku, tým lepšie dostanete.

Je dôležité, aby sa raky mohli schovať. Rovnako ako všetky kôrovce, raky počas rastu rastú. Vďaka tomu sú zraniteľní voči útokom svojho druhu. Ako prístrešok pre raky môžu slúžiť cibuľové šupky, podnos s oddielmi vyrobenými z celulárneho propylénu a orezávanie z rúrok.

Rak musíte pred kŕmením kŕmiť trikrát týždenne zmesou rôznych druhov obilia alebo chlebových peliet.

V rybníku by mal byť nainštalovaný systém prívodu vzduchu.

Aby sa vytvorili optimálne podmienky pre chov rakov, mal by sa rybník vyprázdňovať a sušiť raz ročne.

Na jar je potrebné vybrať rak pre potomstvo. V júni až auguste by sa voda v rybníku mala prepláchnuť, aby sa rak mohol kopať do bahna na dne a reprodukovať potomstvo. V septembri môžete znova naplniť rybník vodou a loviť raky.

Odporúčaná