rozpočtovanie

Ako vypočítať pokutu

Ako vypočítať pokutu

Video: PRAVDEPODOBNOSŤ - aká je ŠANCA NA VÝHRU V LOTÉRII? 2024, Júl

Video: PRAVDEPODOBNOSŤ - aká je ŠANCA NA VÝHRU V LOTÉRII? 2024, Júl
Anonim

V moderných podmienkach často strany pri uzatváraní dohody stanovujú zodpovednosť za neplnenie dohody v určitej lehote vo forme prepadnutia. Je to celkom vhodné, pretože nabáda dlžníka, aby rýchlo splatil dlh, keďže sa suma zvyšuje každý deň.

Image

Návod na použitie

1

Pokuta je teda jedným zo spôsobov, ako zabezpečiť splnenie povinností stanovených v zmluve. Pokuta je dvoch druhov: v pevne stanovenej výške a vo forme pokuty. Prvý typ sankcie je zvyčajne definovaný v zmluve takto: „v prípade, že jedna zo strán neplní svoje povinnosti stanovené v určitej časti zmluvy, vinník musí zaplatiť druhej strane pokutu vo výške … (a je predpísaná určitá suma peňazí).“ “ S výpočtom nie sú žiadne problémy. Hlavné je mať na pamäti, že právo na vymáhanie pokuty existuje iba do splatenia hlavného dlhu. Jednoducho povedané, akonáhle vám dlžník vrátil dlh, stratíte právo požadovať od neho zaplatenie pokuty, ak ste nevyhlásili svoju vôľu získať pokutu pred zaplatením istiny dlhu.

2

Druhým typom prepadnutia je úrok. Spravidla sa vypočítava ako percento zo sumy nesplneného záväzku za každý deň (týždeň alebo mesiac) oneskoreného plnenia. Preto pri výpočte jeho veľkosti musíte najprv určiť výšku dlhu. V takomto vzťahu nie je ťažké, ak je zmluva jednou dohodou. Ak je dohoda dlhodobá (napríklad na rok) a ak sa podľa tejto dohody pravidelne vykonávajú nezávislé transakcie (napríklad dodávky tovaru), potom výška dlhu bude súčtom všetkých nezaplatených transakcií.

3

V ďalšej fáze určujeme dobu oneskorenia pri plnení povinnosti. Termín je stanovený v deň uplatnenia reklamácie. Ak hovoríme o niekoľkých transakciách v rámci jednej zmluvy, zvážime oneskorenie každej transakcie. Zoberme si príklad dodávateľskej zmluvy. Berieme nezaplatené faktúry. Pozeráme sa na ustanovenie dohody o platbe. Napríklad je to 7 dní. Počítame sedem dní pre každú faktúru. Ôsmy deň bude prvým dňom omeškania pri plnení povinnosti zaplatiť za dodávku.

4

Po stanovení doby oneskorenia na každej faktúre berieme sumu nezaplatenej faktúry a vynásobíme ju percentuálnym podielom sankcie stanovenej v zmluve a počtom dní omeškania. Súčet všetkých prijatých údajov bude súčtom pokuty.

5

Upozorňujeme, že pokuta sa počíta v deň zaplatenia dlhu. Preto, ak ste sa obrátili na súd a uviedli v súdnom konaní výpočet pokút v deň podania žaloby, prepočítajte sumu. Napríklad, ak ste sa dňa 3. marca obrátili na súd a žalovaný vykonal platbu až 8. augusta, potom máte počas celého tohto obdobia právo požadovať zaplatenie pokuty.

Venujte pozornosť

Doložka o sankcii musí byť uvedená v zmluve. Ak v zmluve nie je klauzula o prepadnutí a vy ste sa s ňou ústne dohodli, nebudete môcť prepadnúť cez súd, pokiaľ rekordérovi nezaznamenáte konverzáciu. Faktom je, že ak nespĺňate požiadavku zákona o povinnej písomnej forme dohody o sankcii, stratíte možnosť súdneho dôkazu použiť neskôr.

Odporúčaná