rozpočtovanie

Ako vypočítať náklady na jedlá

Ako vypočítať náklady na jedlá

Video: ČO A KOĽKO TOHO ZJEM PRI NABERANÍ | AKO SI POČÍTAŤ KALÓRIE 2024, Júl

Video: ČO A KOĽKO TOHO ZJEM PRI NABERANÍ | AKO SI POČÍTAŤ KALÓRIE 2024, Júl
Anonim

Ak sa rozhodnete začať podnikať v oblasti jedla, mali by ste vypočítať výpočet jedál z hlavného menu dlho pred otvorením kaviarne alebo reštaurácie. Ide o to, že prirážka na jedlá bude závisieť od správneho výpočtu výpočtu. A marža je to, čo nakoniec prinesie zisk a určí životaschopnosť firmy a dopyt po vašej kuchyni.

Image

Návod na použitie

1

Na internete nájdete mnoho programov, ktoré vypočítavajú náklady na jedlá pre stravovanie. Automatizovaný výpočet však nie je vždy vhodný. Napríklad v prípade, keď je potrebné preukázať kalkuláciu nákladov na stravovanie vedeniu kaviarne na podpis a schválenie. Za týmto účelom vyplňte výpočtovú kartu (formulár OP-1), ktorú je tiež možné ľahko stiahnuť online.

2

Vyplnenie stĺpcov na karte nebude zložité, ak ste už recept vypracovali, viete normy spotreby surovín a aktuálne nákupné ceny produktov. Ak však potrebujete vypočítať cenu jedla v novom menu, musíte konať inak. Budete musieť zhromaždiť nasledujúce informácie:

• Zoznam použitých výrobkov;

• Spotreba každého produktu na 100 porcií misky (v skutočnosti môžete urobiť s oveľa menším počtom skúšobných porcií, ale ďalej budeme vychádzať z výpočtu 100 kusov);

• Cena, za ktorú sa každý produkt kupuje.

3

Ak sú tieto informácie k dispozícii, zostavte tabuľku, v ktorej je uvedený zoznam všetkých výrobkov, ich miera spotreby na 100 jedál a ich cena. Na tento účel je vhodné používať tabuľky programu Excel, najmä preto, že budete musieť ďalej vypočítať cenu jednej misky vynásobením nákladových noriem každého produktu cenou a vydelením výsledného čísla číslom 100.

4

Po prijatí nákladov môžete vypočítať náklady na jedlá a pripočítať ďalší poplatok. Takto získate predajnú cenu jedného jedla. Zaznamenajte výpočet do výpočtovej karty.

výpočet potravín

Odporúčaná