Druhy činností

Sortimentové stratégie

Sortimentové stratégie
Anonim

Sortiment výrobkov sú všetky výrobky, ktoré vaša spoločnosť vyrába. Produktový rad sa dá nazvať aj všetky výrobky, ktoré sú ponúkané na trhu vo výklenku, ktorý vás zaujíma. Ak šijete krásne dámske kabelky v etnickom štýle a predávate ich v meste, kde žijete, všetky dámske kabelky, ktoré sú ponúkané v obchodoch vo vašom meste, budú pre vás sortimentom výrobkov, ktoré vás zaujímajú.

Image

Dôležitými charakteristikami sortimentu sú jeho šírka a hĺbka. Šírka sortimentu je počet rôznych produktových radov, ktoré spoločnosť vyrába. Napríklad spoločnosť, ktorá vyrába batohy, môže navrhovať a predávať iba cestovné batohy a môže mať niekoľko produktových radov: cestovné batohy, batohy pre školákov, tašky a batohy pre predškolákov, tašky na športové topánky. Predpokladajme, že táto spoločnosť tiež predáva súvisiace produkty a ponúka zákazníkom kancelárske potreby, tovar na šport a turistiku. To všetko je šírka sortimentu.

Druhým ukazovateľom je hĺbka rozsahu. Obchodníci tu berú do úvahy počet možností produktu v rade produktov. Náš výrobca batohov tak môže vyvinúť niekoľko turistických modelov pre mužov a ženy a veľa možností pre školské batohy pre chlapcov a dievčatá, s ortopedickou podporou chrbta a bez nej, pre študentov rôzneho veku, s rôznymi vzormi

počet modelov batohov môže v jednej produktovej rade dosiahnuť niekoľko desiatok - bude to indikátor hĺbky.

Pri práci s radom produktov je veľmi dôležité porozumieť a kvalifikovane používať stratégie pre prácu s radom výrobkov. Pozrime sa na ne podrobnejšie.

Ak pracujeme s hĺbkou rozsahu, môžeme rozsah prehĺbiť pridaním našich produktov alebo znížením rozsahu, vylúčením produktov z radu. Prehlbovaním sortimentu sa pridávajú výrobky v rovnakej kategórii alebo sa pridávajú ďalšie možnosti pre ten istý model. Ak ste ušili iba čierne a modré batohy a teraz ponúkate ten istý batoh aj v zelenej farbe - ide o prehĺbenie sortimentu. Ďalším príkladom je prehĺbenie sortimentu - rozšírenie sortimentu veľkostí oblečenia a pridanie do radu veľkostí pre ženy s nízkou postavou alebo pre veľmi vysokých ľudí.

Na druhej strane zníženie sortimentu predstavuje zníženie týchto možností: šaty, ktoré boli k dispozícii v troch farbách, sú teraz k dispozícii iba v jednej. Spoločnosť tak môže riadiť sortiment svojich výrobkov.

Pri práci s hĺbkou sortimentu môže spoločnosť tento sortiment podporovať podporou značky alebo jej zúžením, vylúčením ich sortimentu z určitých pozícií. Podpora značky je pridaním ďalších produktov k už úspešnej značke. Napríklad výrobca mlieka môže začať vyrábať jogurty a kyslou smotanu pod rovnakou obchodnou značkou, čo umožní, aby bol obal rozpoznateľný a zachoval si rovnaký názov. Zúženie sortimentu je zníženie odrôd tovaru príbuzných kategórií. Napríklad spoločnosť s batohom sa rozhodla prestať vyrábať dámske batohy a zamerať sa na iné výklenky. Zúženie sortimentu nastáva, ak niektoré produkty prinesú podstatne nižší zisk ako iné odrody.

Schopnosť správne pracovať so sortimentom vám pomôže získať maximálny zisk z produktov, ktoré vaša spoločnosť vyrába.

Odporúčaná