Druhy činností

Technický zákazník: kto to je, jeho funkcie a úlohy

Obsah:

Technický zákazník: kto to je, jeho funkcie a úlohy

Video: Nové Audi Q5 Sportback S Line (2021) - JAZDA, exteriér a interiér (40 TDI) - lepšie ako BMW X4? 2024, Júl

Video: Nové Audi Q5 Sportback S Line (2021) - JAZDA, exteriér a interiér (40 TDI) - lepšie ako BMW X4? 2024, Júl
Anonim

Pojem technický zákazník v stavebníctve znamená organizáciu alebo združenie, ktoré poskytuje celú škálu inžinierskych služieb od vypracovania a vykonávania projektovej dokumentácie po dokončenie dokončeného zariadenia. V stavebníctve je technický zákazník jedným z kľúčových odkazov v celom procese.

Image

Rozšírená koncepcia technického zákazníka

Funkcie technického zákazníka zahŕňajú:

  • príprava všetkých druhov povolení;

  • získanie všetkých potrebných schválení;

  • preskúmanie stavenísk a poradenstvo týkajúce sa ich organizácie;

  • splnenie všetkých technických podmienok potrebných na pripojenie k inžinierskym sieťam;

  • finančná kontrola.

Preto technický zákazník zohráva dôležitú úlohu pri riadení procesu výstavby, úzko spolupracuje so všetkými účastníkmi procesu výstavby, vykonáva technický dozor a koordinuje všetky fázy výstavby, ako aj načasovanie a kvalitu procesov.

Potreba technického zákazníka ako samostatnej organizácie vznikla v 80. rokoch minulého storočia. Gosstroy potom schválil samostatnú službu určenú na prípravu stavby zariadenia a technický dozor nad samotnou stavbou. Myšlienka sa vyplatila a kvalita výstavby sa výrazne zvýšila. Po páde ZSSR však táto služba už nemohla plniť svoje funkcie v novej ére.

V moderných podmienkach sú funkcie technického zákazníka také rozmanité, že na ich efektívnu implementáciu sú potrebné rozsiahle znalosti a pôsobivé skúsenosti. Technický zákazník nie je špecializáciou, preto nie sú odborníkmi na univerzitách. Na to, aby sa stali nevyhnutnými, majú dlhoročné praktické znalosti a skúsenosti v stavebníctve. Technický zákazník je súčasťou procesu výstavby a uzatvára zmluvu o realizácii potrebného komplexu služieb, čo ho zároveň konfrontuje s potrebou porozumieť právnej stránke problému (administratívna dokumentácia, súdna prax atď.).

Regulačný rámec

Právny rámec pre činnosti technického zákazníka sa objavil v roku 2011, keď boli prijaté príslušné zmeny a doplnenia Kódexu územného plánovania Ruskej federácie. Odvtedy sa pod pojmom technický zákazník oficiálne rozumie fyzická alebo právnická osoba poverená vývojárom, ktorá koná v jeho mene a vo svojom záujme na profesionálnom základe.

Podľa odseku 22 Kódexu územného plánovania Ruskej federácie funkcie technického zákazníka zahŕňajú:

  • uzatváranie zmlúv na inžinierske prehliadky, vypracovanie projektovej dokumentácie, stavby, rekonštrukcie a generálne opravy budov a stavieb;

  • príprava budov na rekonštrukciu a generálne opravy;

  • Poskytovanie dodávateľov, ktorí sa zaoberajú výstavbou, opravami a rekonštrukciami potrebnej dokumentácie a materiálovej základne pre riadne vykonávanie ich činností;

  • schválenie projektovej dokumentácie;

  • príprava a vykonanie dokumentov potrebných na uvedenie zariadenia do prevádzky;

  • ďalšie funkcie stanovené v kódexe.

Je dôležité poznamenať, že vývojár má absolútne právo implementovať všetky vyššie uvedené funkcie technického zákazníka nezávisle.

Úloha technického zákazníka pri výstavbe zariadenia

Mnoho odborníkov porovnáva úlohu technického zákazníka v modernej stavbe s dirigovaním v orchestri. Medzi jeho funkcie patrí nielen príprava všetkých prípravných a projektových dokumentácií, ale aj úplné riadenie výstavby zariadenia vo všetkých fázach: vytvorenie, organizácia staveniska, výstavba zariadenia a etapa jeho uvedenia do prevádzky. Priamo organizuje interakciu medzi všetkými účastníkmi procesu výstavby: zákazníkmi a investormi, dodávateľmi, projektantmi, koordinátormi a licenčnými orgánmi. Je potrebné poznamenať, že každý z kótovaných subjektov má vlastné obchodné záujmy a úlohou technického zákazníka je odovzdať predmet včas, berúc do úvahy záujmy účastníkov procesu, berúc do úvahy časové harmonogramy a predtým naplánovaný plán výstavby, berúc do úvahy všetky moderné stavebné pravidlá a normy.

Praktický príklad technického zákazníka

Práce na výstavbe objektu sa začínajú so zámerom zákazníka (investora) investovať do výstavby tohto objektu na konkrétnom pozemku. V tejto fáze sa už začínajú činnosti technického zákazníka. Na základe plánu mestského rozvoja musí pripraviť a podpísať všetku potrebnú dokumentáciu pred vypracovaním projektu:

  • uzavrieť nájom pozemku;

  • uzavrieť dohodu o naliehavom bezdôvodnom využívaní tejto lokality počas obdobia projektovania, prípravy na výstavbu, doby výstavby zariadenia;

  • pripraviť a podpísať dokumentáciu o prevode pôdy do požadovanej kategórie.

Technický zákazník teda preberá pôsobivý tok papierovej práce o príprave pred projektom a príprave množstva povolení a schválení.

Po fáze schvaľovania architektonického konceptu budúceho objektu sa začína proces získavania technických podmienok potrebných na pripojenie objektu k existujúcej inžinierskej infraštruktúre. Všetky vydané technické podmienky musia byť včas zaregistrované a potvrdené mnohými štátnymi organizáciami súvisiacimi s prevádzkou budov a stavieb. Existuje mnoho takýchto technických podmienok a súvisia s organizáciou dodávky vody, dodávky tepla, kanalizácie, elektrifikácie, telefónu, rádia, splyňovania a pouličného osvetlenia.

Na prípravu projektu výberového konania na výber projekčnej organizácie je tiež potrebné pripraviť vopred odsúhlasený plán pre vybraný pozemok, archívnu geo bázu, architektonickú koncepciu a ďalšie dokumenty.

Technický zákazník sa po výbere projektanta zaväzuje v určitom čase pripraviť a podpísať s ním dohodu o vypracovaní projektovej a rozpočtovej dokumentácie. Technický zákazník bude tiež musieť koordinovať prijatú dokumentáciu s rôznymi oddeleniami a vykonávať rôzne skúšky.

V záverečnej fáze prípravy projektu sa všetka projektová a rozpočtová dokumentácia, všetky povolenia a zmierovacie dokumenty prevedú na investora na vybraných dodávateľov, dodávateľov stavebných materiálov a potrebného vybavenia. V tejto fáze je potrebný aj technický zákazník: je to ten, kto sa aktívne zúčastňuje na výbere správnych organizácií, monitoruje všetky fázy a podmienky výberového konania alebo ponuky na výber týchto združení.

Po výbere dodávateľov a dodávateľov technický zákazník pripraví stavebné povolenie pre celý „tím“. Za týmto účelom najprv vykoná všetky dokumentačné práce týkajúce sa pridelenia vybraného pozemku na stavebné práce. Počas všetkých stavebných prác vypracúva povolenie na použitie verejných služieb od federálnej alebo mestskej vlády. Zvlášť veľa dokladov sa musí vydať, ak sa stavenisko nachádza vedľa cesty alebo železnice, podzemných inžinierskych sietí a inžinierskych stavieb.

Na implementáciu všetkých vyššie uvedených funkcií je žiaduce (ale nie nevyhnutné), aby technický zákazník mal povolenie SRO. Existencia takého povolenia však umožňuje zákazníkovi kontrolovať kvalitu prác na projekte, vykonávať technický dozor a kontrolu, kontrolovať kvalitu štruktúr a materiálov a použiteľnosť použitého zariadenia.

Po dokončení stavby technický zákazník predloží zariadenie na prevádzku a zašle investorovi (zákazníkovi) kompletný balík dokumentácie na registráciu vlastníctva vrátane záručných povinností a dokladov pre ZINZ.

Odporúčaná