ostatné

Aký rok vznikol Apple?

Obsah:

Aký rok vznikol Apple?

Video: How great leaders inspire action | Simon Sinek 2024, Júl

Video: How great leaders inspire action | Simon Sinek 2024, Júl
Anonim

Posledné 20. storočie je storočím astronautiky, storočím letectva. Ale to je tiež vek IT priemyslu. Od 70. rokov minulého storočia sa táto oblasť rozvíja tak rýchlo, že je nemožné sledovať všetky nové výrobky. A v neposlednom rade v tom zohrala spoločnosť Apple.

Image

sedemdesiatych

V polovici 70-tych rokov Steve Jobs a Steve Wozniak ponúkli na predaj svoj vlastný počítač, ktorý nazvali Apple I. Počas nasledujúcich 10 mesiacov zhromaždili spolu so svojimi priateľmi 175 z týchto počítačov. A to nielen zozbierané, ale predané. Cena zariadenia bola 666 dolárov. Apple I bol veľmi odlišný od PC v našom modernom zmysle. Celkovo to bola len základná doska. O prípade, klávesnica, monitor, prehrávanie akejkoľvek grafiky a zvukov boli vylúčené. Základňou zariadenia bol procesor MOS Technology 6502. Apple sa začal tvoriť v garáži domu Jobs a jeho názov pochádza z anglického slova apple (apple) - Steveov obľúbený plod.

1. apríla 1976 je dňom oficiálnej registrácie spoločnosti Apple Computer Inc. Napodiv, Apple som nebol prvý programovateľný počítač. Ed Robers vyvinul Altair 8800 pred niekoľkými rokmi, ktorý bol úspešne predaný prostredníctvom katalógov v rokoch 1974-1975. Ale „Altair“ bol stroj pre tých, ktorí vedeli, že sa nehovorí o žiadnej personalizácii. V roku 1976 niekoľko ďalších spoločností vrátane Commodore a Tandy Radio Shack uviedlo na trh aj počítače. Ich vývoj už v roku 1977 sa predal v tisícinách. Prvým skutočne osobným počítačom je však Apple II s predanými viac ako 5 miliónmi 8 a 16-bitových modelov.

osemdesiate roky

Zdá sa, že Apple III bol po víťazstve svojho predchodcu odsúdený na úspech. To sa však nestalo. Projekt bol neúspechom. V roku 1980 spoločnosť Apple prvýkrát umiestnila svoje akcie na burzu. V marci 1981 sa Steve Wozniak - mozog a ruky spoločnosti - dostal do havárie lietadla a nemohol pracovať niekoľko mesiacov. Apple III sa predáva tak zle, že sa Steve Jobs rozhodol prepustiť niektorých zamestnancov. Konkurenti už si treli ruky a očakávali, že spoločnosť Apple zbankrotuje. Steve Jobs pozýva na svoje nešťastie bývalého zamestnanca spoločnosti PepsiCo Johna Scullya na post prezidenta spoločnosti Apple. Dvaja ambiciózni a mocní ľudia začali nesúhlasiť.

V roku 1984 sa objavil 32-bitový počítač Macintosh, ktorého vývoj bol pôvodne vedľajším projektom spoločnosti. Hlavným zdrojom zisku sa však stal Macintosh a neskôr iMac.

Odborníci odhadujú, že vlastník počítača so systémom Windows trávi asi 50 hodín ročne riešením problémov, inštaláciou a nastavením programov. Majitelia IMacu na to venujú počas celého roka 10-krát kratší čas.

Experti spoločnosti Apple sa najprv rozhodli uspokojiť potreby používateľov a vytvorili grafické intuitívne rozhranie, prišli s novým typom manipulátora - myšou, naučili počítač zobrazovať obrázky, prehrávať zvuky. V polovici 80. rokov, konkrétne v roku 1985, je éra medzník. Steve Jobs a Steve Wozniak získali medaile za rozvoj technologického pokroku z rúk prezidenta USA Ronalda Reagana. A len o pár týždňov neskôr opustil Jobs svoju vlastnú spoločnosť kvôli pokračujúcim konfliktom s hlavou John Scullyovou.

Deväťdesiate roky - začiatok nuly

Každý rok sa situácia zhoršila pre Apple. Analytici prorokovali hroziaci bankrot. Do roku 1997 dosiahli straty spoločnosti viac ako 1, 8 miliardy dolárov. V tom istom roku 1997 sa Steve Jobs vrátil do zákruty svojej vlastnej spoločnosti a situácia sa dramaticky zmenila. Apple si rýchlo získava pozíciu na trhu pre iné ako počítačové zariadenia. V roku 2001 bol svetu predstavený ďalší vývoj - iPod audio prehrávač.

IPod umožnil každému majiteľovi nosiť tisíce svojich obľúbených skladieb vo vrecku.

Hudbu môžete sťahovať do iPodu iba pomocou obchodu iTunes Store, kde je možné sťahovať jednotlivé skladby aj celé albumy. V roku 2007 predstavila spoločnosť Apple dotykové smartfóny iPhone. Prehrávač a komunikátor, ako aj dokonale implementovaná funkcia surfovania po internete boli tým, čo používatelia potrebovali. Smartfóny sa predávali v miliónoch kópií. Fanúšikovia produktov „jabĺk“ sa tešia na nové modely a čakajú na nové modely, ktoré si predobjednávajú už niekoľko mesiacov.

Odporúčaná