Obchodné riadenie

Aké sú výrobné náklady na príležitosti?

Obsah:

Aké sú výrobné náklady na príležitosti?

Video: Mikro1 - Náklady 1. část (ekospace.cz) 2024, Júl

Video: Mikro1 - Náklady 1. část (ekospace.cz) 2024, Júl
Anonim

Výrobné náklady sú skupinou nákladov, ako aj finančných nákladov potrebných na vytvorenie produktu. Ak v dôsledku predaja tovaru výrobca dostane peniaze, musí sa určitá suma minúť na kompenzáciu, druhá časť sa stáva ziskom.

Image

Aké sú výrobné náklady na príležitosti?

Hlavnou časťou výrobných nákladov je použitie určitého zoznamu zdrojov na výrobu tovaru. Malo by byť zrejmé, že zdroje použité na jednom mieste nemôžu byť použité na inom mieste. Napríklad peniaze vynaložené na pizzu sa nemôžu minúť na výrobky z pizze. Tento druh zdroja má také obmedzené a zriedkavé vlastnosti.

Zjednodušene povedané, ak sa jeden zdroj začne používať v určitej oblasti, potom jednoducho stráca schopnosť byť používaný v inej oblasti činnosti.

Z toho vyplýva, že na začiatku výroby určitých výrobkov je potrebné úplné odmietnutie použitia tých istých zdrojov v inej oblasti činnosti.

Tieto zdroje sa bežne nazývajú „príležitostné výrobné náklady“. Je dôležité ich zohľadniť pri analýze akejkoľvek práce.

Alternatívne výrobné náklady sa nazývajú akékoľvek náklady na výrobu konkrétneho výrobku, ktoré sa dajú odhadnúť z hľadiska stratenej možnosti ich použitia v inej oblasti a na iný účel.

Alternatívne výrobné náklady zahŕňajú:

  1. Náklady na stratenú príležitosť na výrobu tovaru a služieb.

  2. Imputované náklady.

  3. Náklady na odmietnuté príležitosti.

Čo je zvyčajne zahrnuté v príležitostných výrobných nákladoch

Výrobné náklady sa zvyčajne merajú v peňažnom vyjadrení. Sú určené rozdielom medzi ziskom, ktorý by organizácia mohla získať pri najracionálnejšom využití dostupných prostriedkov, a skutočným prijatým príjmom.

Existujú však aj náklady, ktoré sa nemôžu nazývať príležitostné náklady. Tieto náklady, ktoré vzniknú podniku v bezpodmienečnom poradí, nemožno označiť za alternatívne. Tieto náklady zahŕňajú prenájom izby, platenie daní a ďalšie. Pri rozhodovaní hospodárskej povahy sa takéto náklady neanalyzujú.

Aké sú implicitné výrobné náklady?

Implicitné náklady na odmietnuté príležitosti sa zvyčajne nazývajú iba tie výrobné náklady, ktoré vlastní organizácia. Implicitné náklady nie sú fakturovateľné náklady.

Takéto náklady môžu byť definované nasledujúcimi pojmami:

  1. Zisk definovaný podnikateľom ako minimálna odmena, ktorá ho môže prinútiť zostať v určitej oblasti činnosti. Príklad. Muž sa zaoberá predajom králičieho mäsa. A je presvedčený, že zisk, ktorý je na úrovni 16% sumy, ktorú investoval do výrobného procesu, je normálny. Ak je však v dôsledku výroby konštantný zisk o niečo nižší, bude musieť previesť svoj kapitál do novej sféry, aby podľa neho získal neskôr normálny zisk.

  2. Financie, ktoré by osoba mohla dostať, keby použil zdroje dostupné v súvahe v inej, výnosnejšej oblasti. Patria sem aj mzdy, ktoré môže osoba poberať pri práci v inej oblasti zamestnania.

  3. Existuje zákon o nákladoch na implicitnú výrobu, ktorých podstatou je, že náklady pre vlastníka môžu byť tiež ziskom, ktorý by mohol získať definovaním svojho kapitálu na inú úlohu. Napríklad osoba, ktorá má pôdu k dispozícii, môže mať také implicitné príležitostné náklady ako nájomné za predpokladu, že nevyužila pôdu sama o sebe a neprenajala ju.

Ak sa spoliehate na západnú ekonomickú teóriu, ukázalo sa, že výrobné náklady na príležitosti zahŕňajú príjem podnikateľa, ktorý sa považuje za platbu za riziká. Tento poplatok je zároveň odmenou a zároveň podnetom na ponechanie svojich aktív vo forme financií v súčasnom podniku bez toho, aby ich presmeroval na iný výrobný proces.

Aké sú čisté výrobné náklady?

Explicitné alternatívne výrobné náklady sú peniaze, ktoré boli zaplatené dodávateľom za zabezpečenie nevyhnutných výrobných faktorov, ktoré sú potrebné na organizáciu procesu ako celku a jeho medzistupne.

Zvyčajne sa zaznamenávajú najmä tieto zrejmé výrobné náklady:

  1. Náklady na všetky prepravné náklady.

  2. Platby potrebné na nákup alebo prenájom budovy, strojov, obrábacích strojov, štruktúr a iného vybavenia potrebného na výrobu tovaru.

  3. Platy pracovníkov zapojených do výrobného procesu.

  4. Platby za služby.

  5. Platby za získanie zdrojov od dodávateľov.

  6. Platby bankám a poisťovniam za poskytovanie ich služieb.

Aký je rozdiel medzi ekonomickými nákladmi a účtovníctvom

Tieto výrobné náklady, ktoré okrem iného pozostávajú z priemerného alebo normálneho zisku, sa nazývajú rôzne hospodárske náklady. Takéto náklady sú dočasné a na základe modernej ekonomickej teórie sa považujú za náklady, ktoré sa realizujú, ak sa vyberie najziskovejšie ekonomické rozhodnutie. Ukazuje sa teda, že to je presne ten znak, o ktorý sa musí usilovať každý podnikateľ. Ale v dôsledku skutočnosti, že taký ideál je v modernej praxi ťažko prístupný, vyzerá skutočný obraz o celkových výrobných nákladoch trochu inak.

Je dôležité pochopiť, že ekonomické náklady sa neúčtujú. Pre všetky operácie v účtovníctve sa používa ukazovateľ, ako je krivka produkčnej schopnosti.

V ekonomickej teórii sa používajú alternatívne výrobné náklady, ktoré sa líšia od účtovníctva v možnosti odhadu vnútorných nákladov.

Pre názornejší príklad si môžete predstaviť produkciu obilia. Časť plodiny by mal producent nechať, aby v budúcnosti zaselil plantáž. Ukazuje sa teda, že obilie vyprodukované podnikom ho použije na svoje vnútorné potreby. A toto množstvo obilia sa neplatí.

Pri účtovaní sa musia interné náklady účtovať v nákladoch. Ak však hodnotíte tovar prijatý zo strany tvorby cien, mali by sa tieto náklady na výrobu obilia alebo iných podobných príležitostí odhadnúť na trhovú hodnotu.

Odporúčaná