Obchodné riadenie

Aké sú výrobné faktory

Obsah:

Aké sú výrobné faktory

Video: Miroslav Kunsch Stratégia výnimočnosti 2024, Júl

Video: Miroslav Kunsch Stratégia výnimočnosti 2024, Júl
Anonim

Výrobné faktory sa nazývajú zdroje, ktoré sa vynakladajú na výrobu tovaru. Medzi nimi rozlíšiť materiál (majetok) a ľudské zdroje.

Image

Medzi majetkové faktory výroby rozlišujeme suroviny a kapitál, ľudskú prácu a podnikateľské schopnosti. Všetky tieto faktory sú vzájomne zameniteľné kvôli obmedzeným zdrojom. Môžu byť použité v rôznych kombináciách a pomeroch.

Všetky výrobné faktory (hospodárske zdroje) prinášajú zisk vlastníkom vo forme nájomného (z pôdy), úrokov (z kapitálu), mzdy (z práce) a zisku (z podnikania).

Prírodné zdroje

Prírodné zdroje zahŕňajú pôdu, minerály a vodu. To je všetko, čo príroda zabezpečila pre ľudské použitie. Prírodné zdroje sú surovinami vo výrobe.

Prírodný faktor odráža vplyv prírody na výrobný proces a využívanie prírodných zdrojov energie a surovín v ňom. Napriek významu tohto faktora je to pasívny prvok výroby.

Investičné zdroje

Investičné zdroje sa nazývajú aj kapitál. Medzi ne patria budovy, stavby a vybavenie. Investičné zdroje nie sú iba výrobnými faktormi, ale aj ich zdrojmi. Ak sú aktíva (finančné zdroje) nasmerované do oblasti výroby, nazývajú sa aj kapitálové investície.

Kapitál môže byť prezentovaný rôznymi formami. Napríklad vo forme fixných aktív, ktoré môžu viazať pracovný kapitál (pracovný kapitál). Aký je výkyv finančného kapitálu (cenných papierov), nevzťahuje sa na výrobné faktory, pretože nezahrnuté v reálnom sektore hospodárstva.

Pracovné zdroje

Pracovné zdroje - samostatná kategória výrobných faktorov vrátane fyzických a duševných schopností ľudí. Faktor práce vo výrobnom procese predstavuje práca pracovníkov, ktorí sú v ňom zamestnaní. Ak sa práca kombinuje s inými zdrojmi, začne sa výrobný proces.

Dôležitosť pracovných zdrojov vo výrobnom procese je spôsobená skutočnosťou, že od nich závisí jej priebeh a konečný výsledok. Faktor práce ovplyvňuje efektivitu výroby nielen v množstve práce, ale aj na kvalitu a efektivitu práce. Preto sa pri analýze okrem faktora pracovnej sily používajú aj také kritériá, ako je produktivita.

Odporúčaná