Obchodné riadenie

Čo je franchising

Čo je franchising

Video: Je franchising pre vás vhodný biznis model? 2024, Júl

Video: Je franchising pre vás vhodný biznis model? 2024, Júl
Anonim

Franchising je spôsob rozvoja podnikania založený na „lízingu“ ochrannej známky. Z právneho hľadiska je franšízing metóda zložitých licencií, keď je používateľovi spolu s ochrannou známkou (alebo obchodným označením) poskytnutá licencia na komplex know-how.

Image

Návod na použitie

1

Vo franchisingových vzťahoch sa rozlišujú dve strany: franšízor - ten, ktorý poskytuje ochrannú známku na používanie, a franšízant - ten, ktorý ju bude používať (kupujúci licencie). Poskytovateľ franšízy v súlade so všeobecnými pravidlami udeľovania licencií na duševné vlastníctvo platí franšízorovi sumu dohodnutú v dohode v rovnakom čase a tiež - pravidelne - licenčné poplatky alebo licenčné poplatky za používanie ochrannej známky alebo obchodného označenia.

2

Existujú však dva základné rozdiely medzi licenciami na franšízing a „bežnými“ licenciami na duševné vlastníctvo. Prvým je, že franšízant je povinný používať ochrannú známku spôsobom presne stanoveným franšízorom. Druhé licenčné poplatky sa platia franšízorovi bez ohľadu na výsledky franšízy. Zvážte tieto rozdiely podrobnejšie.

3

Franšízová schéma (franšíza) sa spravidla používa na budovanie tzv. „Predajných sietí“ výrobkov vyrábaných pod ochrannou známkou alebo obchodným označením. V tejto schéme je poskytovateľom franšízy výrobca produktu (najčastejšie) a franšízant je predávajúci. Rozdiel oproti „obvyklým“ obchodným dohodám spočíva v tom, že franšízor zaväzuje franšízora nielen k predaju tovaru, ale aj k použitiu metód reklamy, marketingu, výkazníctva atď., Ktoré vyvinul, tj techník a know-how, ktoré tvoria tzv. „obchodný systém“.

4

Pri práci na základe franšízovej licencie sa franšízant (predávajúci) spravidla zaväzuje pravidelne nakupovať od výrobcu (franšízora) určité objemy produktu na ďalší predaj. V takom prípade franšízant nemá právo stanoviť svoje vlastné maloobchodné ceny za produkt - ale iba v cenovom rozpätí stanovenom franšízantom. Poskytovateľ franšízy spravidla určuje dohody o objeme predaja v zmluve av prípade, že franšízant prekračuje normy, určí aj systém prémií. Je potrebné poznamenať, že licenčné poplatky - pravidelné platby franšízorovi - nie sú „percentuálnym podielom sprostredkovateľa“, sú to platby za používanie duševného vlastníctva (v tomto prípade komplex know-how).

Odporúčaná