ostatné

Čo je konzorcium?

Obsah:

Čo je konzorcium?

Video: Online Kurz XML - Ukážka - Čo je XML, Excel, Importy, Editor, Charakteristika, Štruktúra, Značky 2024, Júl

Video: Online Kurz XML - Ukážka - Čo je XML, Excel, Importy, Editor, Charakteristika, Štruktúra, Značky 2024, Júl
Anonim

Na dosiahnutie svojich hospodárskych cieľov sa nezávislé organizácie a podniky často uchyľujú k spojovacím silám. To pomáha úspešne bojovať za prijímanie výrobných zákaziek a ich efektívne vykonávanie. Jednou z foriem takejto integrácie je konzorcium.

Image

Konzorcium: Definícia a charakteristika

Konzorcium sa chápe ako dočasné združenie niekoľkých hospodárskych subjektov vytvorených bankami a podnikmi na vykonávanie akýchkoľvek významných projektov alebo finančných transakcií.

Členmi konzorcia sa môžu stať verejné a súkromné ​​subjekty, ako aj celé štáty. Všetky zostávajú úplne nezávislými subjektmi hospodárskej činnosti. Do konzorcií sa veľmi často spájajú banky, ktoré začínajú požičiavať veľké projekty. V oblasti priemyslu sa podniky, ktoré spoločne podnikajú vážne vojenské objednávky, často uchyľujú k vytvoreniu konzorcia.

Ak sa členovia zlúčia do konzorcia, uzatvoria dohodu, v ktorej stanovia každý podiel na nákladoch aj na ziskoch. Stanovené sú aj formy účasti na realizácii projektu. Vedúci konzorcia je vybraný z účastníkov kombinovanej štruktúry.

V poslednej dobe sa táto forma združovania rozšírila v stavebníctve, kde vznikajú jedinečné a rozsiahle inžinierske projekty a úroveň konkurencie je vysoká. Vytvorenie stavebného konzorcia umožňuje zvýšiť spoľahlivosť a ekonomickú efektívnosť práce.

Na začiatku minulého storočia boli konzorciá väčšinou dohody medzi bankami a boli vytvorené predovšetkým pre finančné transakcie na domácom a medzinárodnom trhu. Až v polovici 20. storočia sa vplyv konzorcií rozšíril na veľké priemyselné a vedecko-technické projekty. Napríklad za účasti konzorcií bolo postavených veľa jadrových elektrární. Moderné konzorciá sa často vytvárajú s cieľom vykonávať komplexné výskumné práce.

Odvetvia, v ktorých je význam konzorcií veľký:

  • obrana;

  • výstavbe;

  • vesmír a letectvo;

  • telekomunikácie a komunikácie;

  • Počítačová technológia;

  • biotechnológie.

Druhy konzorcií

Podľa stupňa integrácie jeho účastníkov možno rozlišovať tri typy konzorcií. V prvom je veľký objekt rozdelený do niekoľkých nezávislých modulov, kde prácu vykonáva každý z dodávateľov nezávisle. Tu sa spájajú možnosti nezávislých partnerov. Jeden môže položiť železničné trate, druhý je vybavený elektrickým zariadením, tretí sa zaoberá položením komunikačných liniek. Stupeň integrácie v konzorciách tohto typu je minimálny a zvyčajne obmedzený vytvorením štruktúr dohľadu.

Komplexné objekty, ktoré nie je možné rozdeliť, si vyžadujú zvýšenú integráciu a vyššiu mieru spolupráce. Účastníci konzorcia druhého typu spravidla spoločne pripravia žiadosť o účasť v súťaži, spoločne poskytnú bankové záruky a poistenie projektu, nesú všeobecnú zodpovednosť za nedodržanie termínov a za vady pri plnení stavebných úloh. Príjmy medzi členmi združenia sú rozdelené v závislosti od objemu vykonanej práce. Tento typ konzorcia je charakteristickejší pre ruskú realitu.

Tretí typ konzorcia sa najčastejšie používa v krajinách s rozvinutými trhovými ekonomikami. Počas trvania projektu jeho účastníci kombinujú svoje vybavenie, vozidlá, pracovný kapitál a pracovné zdroje. Tento prístup zaručuje maximálnu efektívnosť a intenzitu využívania potenciálu spoločností. Takáto únia sa v mnohých ohľadoch podobá vytvoreniu dočasnej zjednotenej spoločnosti s vysokou konkurencieschopnosťou a ziskovosťou.

Činnosti konzorcia

Základom konzorcia je dohoda medzi viacerými organizáciami, medzi ktoré môžu patriť podniky, bankové inštitúcie, výskumné centrá a spoločnosti. Po vstupe do aliancie môžu členovia tohto združenia vykonávať významné finančné operácie na vykonávanie vedeckých a priemyselných projektov, na umiestňovanie cenných papierov. Konzorciá prispievajú k zlúčeniu priemyselného a bankového kapitálu, hoci účastníci kombinovaných štruktúr si úplne zachovávajú právnu a ekonomickú nezávislosť. Hlavným cieľom vytvorenia konzorcia je získať konkurenčné výhody oproti iným účastníkom trhu.

Najbežnejšie formy konzorcií sú:

  • akciové spoločnosti;

  • jednoduché partnerstvá;

  • komanditné spoločnosti;

  • asociácie, odbory.

Pridruženia môžu byť dočasné alebo trvalé. Dočasné konzorcium je bežnejšie; umožňuje vám vkladať dlhopisy a vykonávať krátkodobé transakcie bez zbytočného organizačného úsilia a nákladov. Stále konzorciá pracujú s cennými papiermi veľkých akciových spoločností a môžu sa zúčastňovať na veľkých investičných projektoch.

V mnohých prípadoch vedie konzorcium veľká banková štruktúra so širokou sieťou pobočiek, prostredníctvom ktorej je ľahké distribuovať cenné papiere vydané konzorciom. Každý člen konzorcia dostáva právo na províziu, ktorého výška závisí od stupňa účasti na produkčných a finančných činnostiach združenia.

Členmi konzorcia sa môžu stať veľké aj malé podniky. Takéto subjekty hospodárskej činnosti majú veľmi často zaujímavé podnikateľské nápady, ale nie sú schopné ich oživiť. Konzorcium sa stane štruktúrou, v ktorej získate prístup k zamestnancom, výrobným kapacitám, finančným zdrojom. Projekty spojené s vysokou ziskovosťou sú možné, keď sa zjednotia v konzorciu.

Správa konzorcia a rozdelenie zodpovednosti

Členovia konzorcia si spomedzi svojich členov vyberajú vedúceho, ktorý koordinuje činnosť združenia a zastupuje jeho záujmy pred ostatnými účastníkmi hospodárskej činnosti. Vedúci koná výlučne v rámci právomoci, ktorá mu bola udelená, ale zodpovednosť za povinnosti nesú všetci účastníci konzorcia, pričom sa zohľadňuje ich príspevok k celkovej ponuke. Sú možné rôzne možnosti zodpovednosti vrátane spoločnej a nerozdielnej zodpovednosti.

Každý z členov združenia predkladá manažmentu svoje návrhy činností konzorcia, z ktorých sa skladá spoločný systém dodávok, prác alebo služieb. Ak účastníci konzorcia vykonávajú určitú časť práce, preberajú časť finančného rizika s tým spojeného.

V zmluvách uzatvorených medzi účastníkmi konzorcia sa môžu ustanoviť spoločné investície a iné formy spolupráce. Vzťahy v tomto prípade nemôžu byť formalizované ani jednou dohodou, ale viacerými dohodami rôzneho druhu. Dohoda nesmie obsahovať osobitné podmienky nevyhnutné pre budúce transakcie konzorcia, ale v takom prípade má takýto dokument právnu silu.

Odporúčaná