Obchodné riadenie

Čo je to marginálny zisk

Obsah:

Čo je to marginálny zisk

Video: Simultánne a marginálne rozdelenie pravdepodobnosti | Elea: Nauč sa matiku 2024, Júl

Video: Simultánne a marginálne rozdelenie pravdepodobnosti | Elea: Nauč sa matiku 2024, Júl
Anonim

Každý podnikateľ sa snaží získať príjmy zo svojej činnosti. Preto musia byť obchodné náklady nižšie ako príjmy. Závod o marginálny zisk prispieva k vývoju trhu ako celku.

Image

Podnikateľská marža

Marža je rozdiel medzi príjmami a nákladmi. Dá sa to určiť v rubľoch (eurách, dolároch) a ako percentuálny podiel z ceny tovaru / služieb. Okrajový zisk možno vypočítať tak pre celý podnik ako celok, ako aj pre každý produkt / službu osobitne. Henry Ford, známy výrobca automobilov a propagátor automobilov, vo svojej autobiografii „Môj život. Moje úspechy“ poradil podnikateľom, aby ako základ svojho produktu použili populárny produkt, aby ho čo najviac zjednodušili a vylepšili. „Iba kontrolou nákladov na vzorku môžete získať maximálny marginálny zisk na trhu, “ napísal Ford.

monopol

Jedným z najspoľahlivejších spôsobov, ako dosiahnuť vysoké marže (super-zisky), je vytvoriť monopol. Ak je podnik jediným dodávateľom tovaru požadovaného na trhu, môže naň uplatniť akúkoľvek cenu, nejde o „cenový strop“.

Podnikatelia sa za všetkých okolností chceli stať vlastníkmi monopolov a získať obrovské marginálne zisky. Monopoly boli rozdávané a dávané cisármi, zachytené v dôsledku energetických prevratov. V súčasnosti zákony väčšiny krajín chránia spravodlivú hospodársku súťaž, ktorá podporuje vývoj trhu a tovaru. Protimonopolné komisie existujú aj v Rusku. Federálna protimonopolná služba (FAS) zakazuje tajné dohody veľkých podnikov a znižovanie cien pre základné tovary narúšajúce hospodársku súťaž. Boj proti monopolom umožňuje znižovanie cien a ich marginálne zisky, vytvára spravodlivú hospodársku súťaž a je prospešný pre malé a stredné podniky.

Burza cenných papierov

Koncept „marginálneho zisku“ je jedným z najdôležitejších v operáciách na burze a je jedným z parametrov pre hodnotenie obchodníka. Väčšina transakcií na trhu s cennými papiermi sa uskutočňuje pomocou vypožičaných prostriedkov - pákového efektu alebo pákového efektu. Banka môže poskytnúť finančníkovi pôžičku na zabezpečenie marže - množstvo peňazí alebo vysoko likvidných (ľahko dostupných) nástrojov. Obchodníci používajú pákový efekt v transakciách na zmenu kurzu akcií / mien. Ak je transakcia úspešná, obchodník dostane marginálny zisk - rozpätie (kurzový rozdiel) vynásobené výškou požičaných prostriedkov. Ak sa obchodník mýli, stráca „stávku“ - maržu, ktorá predstavuje bezpečnosť transakcie.

Odporúčaná