Obchodné riadenie

Faktory umiestnenia potravinárskeho priemyslu

Faktory umiestnenia potravinárskeho priemyslu
Anonim

Potravinársky priemysel je jedným z najdôležitejších priemyselných odvetví v našej krajine i na celom svete. Zameriava sa na výrobu potravín z určitých surovín. Tvorí tiež trh s potravinami.

Image

Zameranie na suroviny:

Potravinársky priemysel pokrýva mnoho oblastí. Medzi jej hlavné odvetvia patrí mliekarenstvo, mäso, pekárstvo, alkohol, tukový olej, ryby a ďalšie.

Ziskovosť podniku do značnej miery určujú dva hlavné ukazovatele: blízkosť surovinovej základne a spotrebiteľský dopyt.

V prvom prípade sa rozumie, že čím bližšie sú suroviny, tým je výroba výhodnejšia. Všetky potravinové výrobky sú vyrobené zo surovín: obilie, mäso, ryby, mlieko. Ich umiestnenie závisí od prepravných nákladov, dodacej lehoty a podľa toho aj od rýchlosti podniku.

V závislosti od surovinovej základne sa rozlišuje niekoľko odvetví potravinárskeho priemyslu. Prvá kategória zahŕňa tie, ktoré sa musia nachádzať pri zdroji surovín. V prvom rade ide o podniky náročné na materiál, keď je hmotnosť hotových výrobkov niekoľkokrát menšia ako suroviny.

Do druhej skupiny patria odvetvia, ktoré pôsobia na miesto priameho predaja, tj na spotrebiteľa. V prvom rade ide o podniky vyrábajúce výrobky podliehajúce skaze.

Tretiu kategóriu charakterizuje skutočnosť, že v prvej fáze výroby sú podniky blízko surovín a v druhej - spotrebiteľovi.

Veľký význam má taký distribučný faktor, ako sú energetické zdroje. Mali by byť vždy nablízku, inak by takéto podnikanie nebolo ziskové.

Zameranie na zákazníka:

V prípadoch, keď sa vyrábajú výrobky s krátkymi predajnými obdobiami (mäso, cukrovinky, mliečne výrobky), potom je v tomto prípade veľmi dôležitá blízkosť spotrebiteľského trhu. Takéto potravinové výrobky nie sú vhodné na prepravu do iných regiónov, je to ekonomicky nevýhodné, a preto sa musia predávať lokálne prostredníctvom najbližších predajní. Napríklad v obchodných miestach sa veľmi často nachádzajú centrá na výrobu čerstvého mäsa a párkov.

Napriek tomu sa každý podnik nachádza v okruhu ľudskej dostupnosti. To výrazne uľahčuje prepravu hotového výrobku k spotrebiteľovi.

Potravinové výrobky sú neustále žiadané, preto vo väčšine prípadov ich predaj a dodanie nie sú náročné. A obchod s potravinami je veľmi výnosný podnik, ktorý si nevyžaduje veľké finančné investície.

Odporúčaná