obchodné

Ako vyplácať mzdy súkromným podnikateľom

Ako vyplácať mzdy súkromným podnikateľom

Video: Milan Krajniak - Odvolanie Ľubomíra Vážneho je zákonné 2024, Júl

Video: Milan Krajniak - Odvolanie Ľubomíra Vážneho je zákonné 2024, Júl
Anonim

Jednotlivý podnikateľ (IP) neplatí svoj vlastný plat, pretože celý zisk je jeho osobným prostriedkom. Keď sa však prvý pracovník objaví u individuálneho podnikateľa, nevyhnutne vyvstáva otázka, ako správne vyplácať mzdy.

Image

Návod na použitie

1

Výpočet platu závisí od formy a výšky odmeny, ktorá je stanovená v pracovnej zmluve. Je potrebné určiť počet odpracovaných hodín alebo dní (so systémom založeným na čase) alebo objem poskytnutých služieb, predaný tovar (so systémom spracovania kusov).

2

Ak je to potrebné, k platu zamestnanca sa pripočítavajú rôzne príspevky. Napríklad na základe klimatických podmienok regiónu a pracovných podmienok. Individuálny podnikateľ má tiež právo poskytnúť zamestnancovi bonus za dobré pracovné výsledky.

3

Po vypočítaní výšky platu môže individuálny podnikateľ pokračovať v platbách. Vypočítaná mzda sa musí rozdeliť na dve časti - zálohu a záverečnú platbu. Záloha sa môže vyplatiť v pevne stanovenej výške (napríklad 5 000 rubľov) alebo z účtu za vykonanú prácu. Postup a podmienky vyplácania miezd by sa mali zdokumentovať.

4

Platy môžete vyplácať v hotovosti podľa výkazu, pod podpisom zamestnanca. V Rusku existuje jednotná forma výkazov, ktorú schválil Výbor pre štátnu štatistiku v roku 2004. Ďalšou možnosťou je prevod miezd na osobný bankový účet zamestnanca.

Pri každej platbe musí každý podnikateľ poskytnúť každému zamestnancovi výplatnú listinu, ktorá odráža parametre na výpočet jeho mzdy.

5

Z celkového príjmu (vrátane platu a bonusu) musí byť 13% (30% v prípade nerezidentov) prevedených do rozpočtu dane z príjmu fyzických osôb. IP v tomto prípade pôsobí ako daňový agent. V rukách zamestnancov sú mzdy bez dane z príjmu fyzických osôb. Okrem toho sa prevod dane z príjmu fyzických osôb vykonáva iba raz za mesiac - v deň platby záverečnej platby.

6

Ďalšie odpočty za exekučný titul môžu byť vykonané z platu zamestnanca - výživné, iné pokuty atď., Ale nie viac ako 70% z platu.

7

Individuálny podnikateľ je tiež povinný z vlastných prostriedkov vykonať zrážky pre zamestnanca v FIU a FSS. V priemere je výška daní do mimorozpočtových fondov približne 30%.

Venujte pozornosť

Mzda by nemala byť nižšia ako minimálna mzda - 5 554 s. v roku 2014. Okrem toho sa v mnohých regiónoch môže stanoviť ich minimálna mzda.

Odporúčaná