rozpočtovanie

Ako nájsť cenový index

Ako nájsť cenový index

Video: CPI index | Inflation | Finance & Capital Markets | Khan Academy 2024, Jún

Video: CPI index | Inflation | Finance & Capital Markets | Khan Academy 2024, Jún
Anonim

Cenový index - relatívna hodnota, ktorá je štatistickým ukazovateľom, ktorý odráža dynamiku cien v priestore a čase. Výpočet cenového indexu je založený na niekoľkých ukazovateľoch - množine tovaru, základných objektoch vo forme osobitne vybraných podnikov zastupujúcich obchod a služby. V tomto prípade sa používa určitý systém výpočtu indexov a indikátorov váženia. Výsledkom je získanie indexov skutočných cien a priemerných cien.

Image

Návod na použitie

1

Posledne uvedený ukazovateľ okrem zmien cien jednotlivých tovarov zohľadňuje aj štrukturálne zmeny. Predmetom výskumu je spravidla najdôležitejší tovar a jeho podiel na celkovej hmotnosti študovaného tovaru.

2

Systém cenových indexov pozostáva z niekoľkých ukazovateľov, ktoré zahŕňajú indexy cien priemyselných výrobkov, predajných cien poľnohospodárskych výrobkov, taríf za prepravu a prepravu, cien určených kapitálovými investíciami, taríf za služby, indexov cien zahraničného obchodu a ďalších.

3

Veľké problémy pri určovaní cenového indexu vznikajú pri zohľadnení zmien v kvalite skúmaného tovaru. Na minimalizáciu týchto problémov sa v praxi svetovej štatistiky používajú nasledujúce metódy.

Metóda výpočtu nákladových cien sa vykonáva odpočítaním dodatočných nákladov, ktoré vznikli v súvislosti so zlepšením kvality, od ceny upraveného výrobku.

4

Druhá metóda je zameraná na určovanie cien komponentov. Použitím tretej hedonistickej metódy sa stanoví podiel zmien cien. Na tento účel musíte poznať hmotnosť hlavných parametrov tovaru, ktoré sa berú do úvahy pri výpočte ceny. Konečným ukazovateľom je výpočet technických a ekonomických parametrov na jednotku (1 t / km atď.).

5

Ekonómovia, analytici finančných a akciových trhov pri výpočte trhových podmienok, dynamiky cien a ich vplyvu na životnú úroveň, pri výpočte ukazovateľov HDP a HNP a ďalších, používajú ukazovatele cenových indexov vo veľkej miere.

Odporúčaná