Obchodné riadenie

Ako nájsť výstup

Ako nájsť výstup

Video: Výstup na Eiger - hrebeň Mittellegi 2024, Júl

Video: Výstup na Eiger - hrebeň Mittellegi 2024, Júl
Anonim

Stanovenie objemu vyrobených a predaných výrobkov je jednou z hlavných úloh, ktoré musí byť schopný vyriešiť každý ekonóm. Tento ukazovateľ, vypočítaný dynamicky, nám skutočne umožňuje dospieť k záveru o tempe hospodárskeho a priemyselného rozvoja podniku.

Image

Návod na použitie

1

Pamätajte, že objem výroby je možné merať pomocou rôznych ukazovateľov. Sú prírodné, shareware a hodnota. Prirodzené ukazovatele zahŕňajú kusy, tony, metre kubické, litre atď. Na zhrnutie objemu rôznych druhov homogénnych výrobkov sa používajú podmienečne prírodné ukazovatele. Napríklad výroba paliva z hľadiska konvenčného paliva, výroba materiálov z hľadiska konvenčných tehál atď.

2

Na zistenie celkového objemu výroby použite ukazovatele nákladov. Najdôležitejšie z nich sú komerčné výrobky a hrubá produkcia. Komerčné výrobky - výrobky vyrobené na predaj mimo podniku. Tento ukazovateľ sa vypočíta na základe hrubej produkcie odpočítaním hodnoty nedokončenej výroby a polotovarov. Hrubá produkcia je cena všetkých hotových výrobkov a polotovarov vyrobených za určité obdobie z vlastných materiálov a materiálov zákazníka mínus hotové výrobky a polotovary spotrebované vo výrobnom procese.

3

V zjednodušenej forme môžete určiť objem vyrobených výrobkov v hodnotovom vyjadrení vynásobením počtu vyrobených výrobkov vo fyzickom vyjadrení počtom výrobných jednotiek a predajnou cenou. Ak sú produkty heterogénne, potom bude výpočet trochu komplikovanejší. Za týmto účelom vyhľadajte objem každej šarže výrobkov v peňažnom vyjadrení a výsledné objemy pridajte.

4

Ak potrebujete porovnať objem produkcie za rôzne časové obdobia, musíte ich uviesť do porovnateľnej formy, t. počítať za porovnateľné ceny. Možno ich nájsť prostredníctvom miery inflácie (index spotrebiteľských cien). Za týmto účelom vynásobte počet vyrobených výrobkov cenovým indexom príslušného roku.

Metódy posudzovania objemu vyrobeného a predaného

Odporúčaná