rozpočtovanie

Ako určiť mieru návratnosti

Ako určiť mieru návratnosti

Video: Mortgage-backed securities III | Finance & Capital Markets | Khan Academy 2024, Júl

Video: Mortgage-backed securities III | Finance & Capital Markets | Khan Academy 2024, Júl
Anonim

Miera zisku je ukazovateľ, ktorý je definovaný ako percento zisku za určité časové obdobie z kapitálu poskytnutého na začiatku. V takom prípade hovoria o miere návratnosti aktív alebo investícií. Keď pomer zisku k nákladom nevyhnutným na jeho získanie, získajte mieru návratnosti.

Image

Návod na použitie

1

Inými slovami, tento ukazovateľ odráža zvýšenie kapitálu (výrobné aktíva), ktoré sa investovalo do výroby tovaru a služieb. Zálohové fondy zároveň zahŕňajú výrobné náklady a mzdy pracovníkov. Miera návratnosti sa zvyčajne počíta za rok.

2

Tento koeficient jasne dáva charakteristiku spoločnosti. Výšku zisku určujú dve skupiny faktorov: vnútropodniková výroba a trh. Hlavným faktorom, ktorý ho určuje, je hmotnosť zisku. Všetko, čo vedie k ich zvýšeniu, nebude mať vplyv na mieru ziskovosti podniku.

3

Miera zisku tiež závisí od zloženia prostriedkov poskytnutých vo výrobe, najmä od špecifickej závažnosti miezd pracovníkov. Predpokladajme, že dva podniky investovali rovnaké množstvo peňazí do výroby, ale jeden z nich utratil viac peňazí za najímanie pracovnej sily. Potom je tu, za predpokladu, že ostatné faktory zostanú nezmenené, bude dosiahnutý väčší zisk, čo znamená, že jeho norma bude vyššia.

4

Ročná miera zisku závisí aj od rýchlosti obratu prostriedkov použitých vo výrobnom procese. So zvýšením miery obratu sa vynaložené peniaze vracajú vlastníkovi firmy rýchlejšie. V takom prípade sa zvýši objem výroby, zvýši sa zisk a následne aj efektívnosť spoločnosti.

5

Zvýšenie ukazovateľa, ktorý zvažujeme, prispieva k úspore nákladov na výrobné prostriedky. Môžu sa ukladať pomocou vyspelých technológií, čím sa zvyšuje počet pracovných zmien za deň. Výsledkom je zníženie výrobných nákladov, čo zvyšuje zisk spoločnosti.

6

Miera zisku tiež závisí od kolísania cien na trhu a od makroekonomického stavu ako celku. Jeho funkčným účelom je to, že monopolné spoločnosti používajú tento ukazovateľ na stanovenie a reguláciu cien. Na druhej strane, v prípade spoločnosti, miera zisku reguluje vzťah medzi ponukou a dopytom v prípadoch, keď tento koeficient nemá veľký rozdiel v rôznych odvetviach.

  • ziskovosť zisková marža
  • Interná miera návratnosti

Odporúčaná