ostatné

Ako nájsť stratégiu modrého oceánu pre vaše podnikanie

Ako nájsť stratégiu modrého oceánu pre vaše podnikanie

Video: Nájdi nápad na podnikanie - MladiPodnikatelia.sk 2024, Júl

Video: Nájdi nápad na podnikanie - MladiPodnikatelia.sk 2024, Júl
Anonim

Pôvodne tento výraz používali autori Chan Kim a Rene Moborn, ale v poslednej dobe sa táto fráza už stala slovom domácnosti a je dobre známa tým, ktorí súvisia s podnikaním.

Image

Pojem „modrý oceán“ sa vzťahuje na podnikanie v tomto výklenku, kde zatiaľ neexistuje konkurencia. Naproti tomu „šarlatový oceán“ sa naplnil „krvou“ konkurencie. V modrom oceáne existuje oveľa väčšia šanca na chytanie rýb, pretože ste tu sami. Je však vždy potrebná stratégia pre modrý oceán a ako ju nájsť.

Na začiatok je potrebné určiť, či je tento modrý oceán vo vašom odvetví potrebný. Ak predávate tovar každodennej potreby a všetko sa darí dobre, možno to nie je vaša cesta. Napríklad, ak máte pekáreň alebo obchod s potravinami. Aj keď je podnikanie veľmi vysoko konkurencieschopné, ľudia nakupujú jedlo a chlieb každý deň a tu sa musíte sústrediť na kvalitu výrobkov, zdvorilí zamestnanci, vynikajúce služby. Potom už budete mať konkurenčné výhody a výhodne sa líšia. A je lepšie vynaložiť všetko úsilie na ladenie systému a škálovanie firmy ako na hľadanie nepochopiteľnej novej medzery.

V tomto prípade sa „modrý oceán“ nemusí objaviť v samotnom produkte, ale v niektorých inováciách. Napríklad, ak nikto v tejto oblasti neponúka doručovanie domov, urobte to ako prvé. Ak pracujete v malom meste, kde nie sú bankové karty akceptované v okolitých obchodoch, vložte terminál na svoje miesto.

Najjednoduchší spôsob, ako „odtučniť krém“ s novým produktom alebo službou, je sledovať európske a americké trhy. Väčšina nápadov u nás pochádza odtiaľto. Takže v našich mestách sa objavili prvé fitnescentrá a holičstvá. A mnoho rôznych produktov. Je tu jeden úlovok: existuje rozdiel v mentalite, takže vždy existuje riziko.

Jednou z možností obnovenia od konkurencie v tomto odvetví je stať sa najlepším špecialistom v úzkom segmente služieb. Napríklad, ak ste kaderníctvo, špecializujte sa iba na farbenie blond, zúčastnite sa školenia, neustále zlepšujte, nakupujte najlepšie materiály, investujte do reklamy a potom môžete oprávnene zvýšiť cenu svojich služieb a stať sa jednotkou v meste / okrese., Toto je príklad vychádzania do modrého oceánu aj v konzervatívnom priemysle, ako je kaderníctvo.

Pri snahe ponúknuť trhu niečo neobvyklé a nové je dôležité predpovedať, či bude tento produkt alebo služba vôbec potrebná. Stáva sa, že to nie je na trhu, nie preto, že o tom zatiaľ nikto nepremýšľal, ale preto, že si ho nikto nekúpi. Potom, okrem modrého oceánu, dôjde k zlyhaniu a strate.

Modrý oceán sa rýchlo zmení na šarlatový. Keď dosiahnete úspech v nízko konkurenčnej oblasti, objavia sa okamžite tí, ktorí ju chcú zopakovať. Potom je už potrebné aplikovať ďalšie stratégie: honovanie služieb, vylepšovanie tovaru, rozširovanie sortimentu. Inak vás môžu konkurenti obísť, aj keď boli pôvodne vašimi stúpencami.

Odporúčaná