ostatné

Ako určiť návratnosť investícií

Ako určiť návratnosť investícií

Video: Sledujte návratnosť investícií do inzercie pomocou Nástroja na sledovanie konverzií 2024, Júl

Video: Sledujte návratnosť investícií do inzercie pomocou Nástroja na sledovanie konverzií 2024, Júl
Anonim

Pri posudzovaní ekonomickej efektívnosti očakávaných investícií pri nákupe existujúceho podniku alebo pri rozširovaní existujúceho podniku sa musí zohľadniť veľa ukazovateľov. Jedným z týchto parametrov je doba návratnosti investícií, to znamená obdobie, za ktoré sa investičné náklady v plnej miere uhradia.

Image

Návod na použitie

1

Zvážte vzorec, ktorý vám pomôže vypočítať návratnosť investícií. Zahŕňa obdobie návratnosti, počet rokov predchádzajúcich roku návratnosti, nevyplatené náklady na začiatku roku návratnosti, prílev hotovosti za rok návratnosti projektu:

T = T '+ S / N; kde

T je doba návratnosti investičného projektu;

T '- počet rokov predchádzajúcich roku návratnosti;

S - nevyplatené náklady na začiatku roku návratnosti;

N je suma hotovosti za rok návratnosti projektu.

2

Ako príklad uvážte metódu výpočtu doby návratnosti pomocou príkladu hypotetického investičného projektu. Predpokladajme, že tento projekt vyžaduje investíciu 10 000 bežných menových jednotiek. Ako predikcia príjmu podľa roku sa plánuje táto postupnosť ukazovateľov: prvý rok - 2000 konvenčných menových jednotiek; druhý rok - 5 000 jednotiek; tretí rok - 6000 jednotiek; štvrtý rok - 8000 jednotiek; podľa výsledkov piateho roku bude príjem predstavovať 9000 konvenčných menových jednotiek. Diskontná sadzba sa rovná 15%.

3

Použite techniku ​​oceňovania založenú na načasovaní peňažných tokov. Ak použijete jednoduchú štatistickú metódu, v uvažovanom príklade by sa investícia vyplatila o dva a pol roka. Zjednodušené výpočty však nezohľadňujú mieru návratnosti investícií v konkrétnej oblasti výroby. Preto budete musieť upraviť výpočet návratnosti.

4

Vypočítajte tok diskontovaných príjmov pre daný investičný projekt. Zároveň zvážte obdobie, v ktorom vznikajú príjmy a diskontná sadzba 15%.

5

Vypočítajte, aký bude nahromadený peňažný tok. Pozostáva z jednoduchého množstva nákladov a toku príjmov z projektu.

6

Vypočítajte diskontovaný peňažný tok na kladnú hodnotu.

7

Pomocou vzorca v kroku 1 vypočítajte návratnosť investície. Uvidíte, že na skutočnú úhradu investícií v rámci projektu, berúc do úvahy časový faktor, bude to trvať viac ako tri roky, to znamená, podstatne viac, ako sa získava pri výpočtoch jednoduchou metódou štatistického výpočtu.

Užitočné rady

Ďalší zdroj:

„Ekonomické hodnotenie investícií“, I.G. Kukukina, T.B. Malkova, 2011.

určiť dobu návratnosti

Odporúčaná