Obchodná komunikácia a etika

Ako odmietnuť kupujúceho

Ako odmietnuť kupujúceho

Video: #71 PODCAST: KOTLER V PRAXI 6. diel - Preniknite do rozhodovania spotrebiteľa 2024, Júl

Video: #71 PODCAST: KOTLER V PRAXI 6. diel - Preniknite do rozhodovania spotrebiteľa 2024, Júl
Anonim

„Zákazník má vždy pravdu“ - toto je základné pravidlo, ktoré vedie predajcov v dobrej viere. Výnimkou však bude vždy. Ak z akéhokoľvek dôvodu nemôžete obsluhovať zákazníka, mal by byť odmietnutý. Navyše sa to musí robiť kompetentne a zdvorilo.

Image

Návod na použitie

1

Uistite sa, že nemôžete produkt predať tomuto kupujúcemu. Toto by sa malo riadiť zákonom, chartou organizácie alebo morálnymi zásadami. Napríklad predtým, ako odmietnete kúpiť tabakový výrobok, mali by ste sa ubezpečiť, že nedosiahol vek plnoletosti, a až potom mu povedať, že mu nemôžete slúžiť.

2

Keď odmietnete, buďte veľmi slušní. Bohužiaľ, teraz sa veľmi často môžete stretnúť s hrubosťou a hrubosťou. Po takomto postoji túžba vrátiť sa do obchodu zmizne. Výsledkom vášho odmietnutia by nemal byť negatívny postoj k organizácii, v ktorej pracujete.

3

V žiadnom prípade nezvyšujte hlas a nekričte na kupujúceho. Nezabudnite, že vo svojej osobe ste zástupcom spoločnosti. Predtým, ako sa vzdáte svojich pocitov a emócií, mali by ste sa ubezpečiť, že nemajú negatívny vplyv na imidž vašej spoločnosti.

4

Neberte si kupujúceho ako nepriateľa. Nemysli si, že ti chce spôsobovať nepríjemnosti alebo ťažkosti. Čím ste podozrievavejší, tým ťažšie bude odmietnuť.

5

Vysvetlite kupujúcemu dôvody, prečo nemôžete tento alebo tento výrobok predať. Váš argument by mal byť jasný a logický, aby klient pochopil, prečo mu odmietajú slúžiť.

6

Uveďte kupujúcemu podmienky, za ktorých mu môžete slúžiť. Môžete napríklad povedať, že dnes váš obchod už skončil svoju činnosť, ale zajtra v takú a takú hodinu budete radi, keď budete slúžiť klientovi, ktorý je dnes neskoro.

Venujte pozornosť

Ak sa kupujúci správa násilne a nechce počúvať vaše vysvetlenia, kontaktujte strážcu a požiadajte svojich zástupcov, aby klienta stiahli z obchodu. Zároveň sa snažte udržať seba pod kontrolou, až kým nezískate pomoc pri záchrane.

Odporúčaná