ostatné

Ako odstúpiť od dodávateľskej zmluvy

Ako odstúpiť od dodávateľskej zmluvy

Video: Igor Matovič prehovoril o Druckerovom podnikaní 2024, Júl

Video: Igor Matovič prehovoril o Druckerovom podnikaní 2024, Júl
Anonim

Dodávateľská zmluva je dôležitým dokumentom upravujúcim vzťahy obchodných partnerov. Pre plodnú prácu je potrebné dodržiavať legislatívne ustanovenia a jasne stanoviť následky možného odmietnutia plniť povinnosti.

Image

Návod na použitie

1

Venujte náležitú pozornosť ustanoveniam dohody o dodávkach, ktorá je stále vo fáze vývoja. Odmietnutie vykonať ho musia zabezpečiť obchodní partneri a musí zahŕňať primerané a bezkonfliktné riešenie. Určite prípady, keď jeden z partnerov môže jednostranne odmietnuť splniť existujúcu zmluvu, alebo mu dať bezpodmienečné právo na odmietnutie.

2

Vezmite prosím na vedomie, že v prípade znenia osobitnej dohody o dodaní tovaru: „Strana má právo odmietnuť vykonať ju zaslaním včasného oznámenia o odmietnutí druhej strane“, dôvod na zrušenie dohody a výskyt určitých právnych dôsledkov sa stáva úplne nedôležitým.

3

Odmietnuť plniť povinnosti na základe neprekonateľných alebo meniacich sa okolností stanovených zákonom. Nezabúdajte však, že v tomto prípade musí strana, ktorá odmietnutie iniciovala, konať, nie porušovať, ale chrániť práva obchodného partnera.

4

V prípadoch ustanovených zákonom môžete pokojne odôvodniť svoje odmietnutie splniť zmluvu. Kupujúci s plným právom nemusí splniť dodacie podmienky a požadovať vrátenie peňazí.

5

Toto rozhodnutie je plne opodstatnené, ak predávajúci odmietne previesť predanú zásielku tovaru, ak mu chýbajú potrebné doklady alebo súvisiace položky, ktoré mu neboli poskytnuté včas, pri prijatí menšieho množstva výrobkov, ako je stanovené v zmluve, a tiež ak sortiment nevyhovuje jeho požiadavky. Dôvodom odmietnutia môže byť aj odhalenie rôznych porušení kvality výrobku, prenos chybných, zdeformovaných alebo nedostatočne kvalifikovaných výrobkov na kupujúceho.

6

Vezmite prosím na vedomie, že predávajúci môže tiež odmietnuť splnenie dodávateľskej zmluvy, ak kupujúci v rozpore so zákonom alebo podmienkami zmluvy odmietne prevziať tovar. V takom prípade má predávajúci právo požadovať jeho prijatie kupujúcim.

7

Odmietnite splniť svoje povinnosti a požadujte vrátenie tovaru predaného kupujúcemu, ak nezaplatil alebo ak suma platby nepresahuje polovicu celkových nákladov na zásielku.

8

Ak pravidelne prijímate tovar s nedostatkami, ktoré nie sú vyriešené v primeranom čase, alebo ak sa opakovane porušujú dodacie alebo platobné podmienky, ako aj častý nevyberaný tovar, odmietnite dodržať podmienky zmluvy o dodávke.

Odporúčaná