management

Ako vypočítať bod zlomu

Ako vypočítať bod zlomu

Video: 03 Výpočet bodu zvratu 2024, Jún

Video: 03 Výpočet bodu zvratu 2024, Jún
Anonim

Bodom zvratu sú také tržby, ktoré pokrývajú výrobné náklady. V tomto prípade spoločnosť nezískava zisk. Ak je objem výroby pod hranicou zlomu, potom spoločnosť pracuje so stratou.

Image

Budete potrebovať

  • -kalkulyator;

  • - príslušné údaje o spoločnosti.

Návod na použitie

1

Bod zlomu môže byť vyjadrený v peňažnom vyjadrení alebo v naturáliách, t. objem výroby (kusy tovaru alebo výrobkov). V závislosti od toho, aký výraz použijete, vyberte vhodný vzorec.

2

Na určenie bodu zlomu rozdelte náklady na priame a variabilné. Priame nezávisí od objemu výroby a počtu operácií vykonaných s výrobkami. Premenné sa zvyšujú úmerne k rastu výroby. Bod zlomu podniku je pre veriteľa veľmi dôležitý, pretože hodnota prekračujúca bod zlomu je indikátorom bezpečnostnej marže, t. ukazuje, aké rozpúšťadlo je organizácia.

3

Ak si myslíte, že bod zlomu v peňažnom vyjadrení, použite vzorec: Tbd = B * Zpost (V-Zper), kde Tbd je bod zlomu v peňažnom vyjadrení, B je príjem z predaja, Zpost sú fixné náklady, Zper sú variabilné náklady.

4

Ak uvažujete bod zlomu vo fyzickom vyjadrení, použite vzorec: Tbn = Zpost / (Ts-ZSper), kde Tbn je bod zlomu vo fyzickom vyjadrení, Zpost sú fixné náklady, Ts je jednotková cena, Zsper je priemerná variabilná cena za jednotka výroby.

5

Po identifikácii bodu zlomu vypočítajte mieru bezpečnosti podniku, pretože je objektívnejší ako bod zlomu, ukazovateľ polohy podniku. Na identifikáciu bezpečnostnej marže v peňažnom vyjadrení použite vzorec: ZPD = (B-Tbd) / B * 100%, kde Zpd - bezpečnostná marža v peňažnom vyjadrení, B - príjem z predaja, Tbd - zlomový bod v peňažnom vyjadrení. Na identifikáciu rozpätia finančnej sily vo fyzickom vyjadrení použite vzorec: Зпн = (Рн-Тбн) / Рн * 100%, kde ЗПн - naturálna marža, Рн - naturálna marža, Tbn - naturálna hranica rentability.

Odporúčaná