ostatné

Ako sa reklama objavila v roku 2017

Obsah:

Ako sa reklama objavila v roku 2017

Video: FÍHA tralala - BUMBARASA - celý film pre deti - full movie - kids songs, nursery rhymes 2024, Júl

Video: FÍHA tralala - BUMBARASA - celý film pre deti - full movie - kids songs, nursery rhymes 2024, Júl
Anonim

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia nie je reklama v žiadnom prípade vynálezom dvadsiateho storočia. Existuje už od staroveku, pretože obchodníci cítili potrebu zvýšiť predaj svojho tovaru. Odvtedy sa dopravcovia zmenili, objavili sa nové technické prostriedky, reklama získala nové formy a distribučné kanály, ale jej účel v skutočnosti zostal rovnaký.

Image

Najjednoduchšie reklamy napísané na papyruse sa objavili v starovekom Egypte. Archeológovia našli list papyrusu obsahujúci ponuku na kúpu otroka.

V starovekom Grécku existovala aj reklama. Pri vykopávke Memphisu sa našiel nápis vytesaný do kameňa. Minos z Kréty v ňom ponúkalo tlmočnícke služby. Zhoda náhodného mena starodávneho „psychika“ a legendárneho krétskeho kráľa je zvedavá. Bola, ako sa hovorí teraz, populárna „značka“?

V porovnaní s Egyptom malo staroveké Grécko väčší rozsah médií pre reklamy, ako napríklad kameň, drevo, kosť a kov. Objavili sa tam prvé ohlasy, ktoré čítali všetky druhy informácií o námestiach, vrátane informácií o tovare a službách. Po vynáleze a distribúcii písania sa reklama začala objavovať vo forme písaných textov, často doplnených kresbami.

Príchod tlačových reklám

Okolo roku 1440 vynašiel Johannes Guttenberg tlačiarenský stroj. 22 rokov po tejto udalosti sa v Anglicku objavila prvá tlačová reklama. Zavesil na dvere jedného z londýnskych kostolov a obsahoval ponuku na kúpu modlitebnej knihy. Od roku 1466 začali vydavatelia kníh používať tlačenú reklamu a zverejňovali reklamy na predaj kníh pri vchodoch do chrámov, univerzít a hotelov.

V roku 1629 sa v Paríži objavil tzv. Adresný úrad, ktorý sa v skutočnosti stal prvou reklamnou agentúrou v histórii. Medzi jeho funkcie patrilo poskytovanie a šírenie informácií o tovare a službách. O rok neskôr sa činnosť adresného úradu vzťahovala na celé územie Francúzska. O rok neskôr vyšli noviny, v ktorých boli pravidelne uverejňované inzeráty a následne časopis Little Posters.

Prvá reklamná agentúra v Londýne bola otvorená v roku 1657 pod zámienkou „Verejný inzerent“. Mnoho novín začalo byť financovaných reklamami. Aby prilákali inzerentov, začali bezplatne distribuovať časť obehu.

„Otec americkej reklamy“ sa nazýva Benjamin Franklin. V roku 1729 založil noviny Gazete, ktoré mali najväčší náklad a najväčší objem reklám v koloniálnej Amerike. Zakladateľ detektívneho žánru Edgar Allan Poe bol tiež zapojený do reklamy, bol redaktorom novín Southern Bulletin.

Odporúčaná