obchodné

Ako pritiahnuť financovanie

Ako pritiahnuť financovanie

Video: VADER EPISODE 1: SHARDS OF THE PAST - TEORIA FAN-FILM 2024, Júl

Video: VADER EPISODE 1: SHARDS OF THE PAST - TEORIA FAN-FILM 2024, Júl
Anonim

Financovanie sa môže vyžadovať v ktorejkoľvek fáze rozvoja podnikania - vo fázach jeho vzniku, ako aj vo fáze vzniku nových projektov, zmeny v jeho koncepcii. Dva z najbežnejších a často používaných spôsobov získavania financovania môžu byť práce s bankou (pôžička) alebo s investorom.

Image

Návod na použitie

1

Ak chcete zvoliť najlepší spôsob, ako prilákať financovanie, analyzujte aktuálny stav vášho podnikania. Odpovedzte na nasledujúce otázky:

1. koľko peňazí je potrebných pre vaše potreby (na založenie firmy, jej rebrandovanie, rozšírenie atď.);

2. Aké prostriedky máte na tento účel k dispozícii;

3. po akom čase môžete vrátiť prostriedky investované do vášho podnikania;

4. Aké sú skutočné príležitosti na získanie financovania (napríklad bol otvorený účet v banke).

V závislosti od odpovedí na tieto otázky vyberte metódu, ktorá je pre vás v súčasnosti najvhodnejšia.

2

Ak ste sa rozhodli vziať si pôžičku od banky, pristupujte k výberu banky čo najskôr. Neverte príliš agresívnej reklame tejto alebo tej banky. Nájdite si čas a porozprávajte sa s odborníkmi z najväčších a najspoľahlivejších bánk. Nájdite všetko, čo potrebujete, s odborníkmi, a nie prostredníctvom informácií zverejnených na stránkach.

3

Ak chcete získať pôžičku, predložte banke dokumenty o svojej firme a jej zakladateľoch. Súbor dokumentov spravidla vždy obsahuje účtovnú závierku (samozrejme, ak už podnik práve prebieha), základné dokumenty právnickej osoby, rozhodnutia prijaté jej zakladateľmi za posledný rok a obchodný plán. Zahraničné banky majú najvyššie požiadavky na dokumenty, sú však spoľahlivejšie a ich úverové sadzby sú zvyčajne nižšie. Po dosiahnutí dohody s bankou uzavrite zmluvu o pôžičke.

4

Bežným spôsobom, ako prilákať financovanie, je aj hľadanie investora. Začnite identifikáciou skupín investorov, o ktoré by sa vaše podnikanie mohlo zaujímať. Čím rozvinutejšie podnikanie, tým viac takýchto skupín. Ak ste sa nedávno stali podnikateľom, spoliehajte sa hlavne na známych alebo na podnikateľské inkubátory.

5

Po výbere niekoľkých potenciálnych investorov napíšte každému z nich list s popisom vášho projektu a konkrétnymi návrhmi týkajúcimi sa účasti na ňom. Pošlite tieto listy a uistite sa, že ich príjemcovia dostali.

6

Na váš list určite odpovie najmenej jeden potenciálny investor a vyzve vás, aby ste sa stretli na rokovania. Pripravte na toto stretnutie prezentáciu svojej firmy. Malo by byť stručné, ale poučné, je dôležité v ňom hovoriť nielen o produkte alebo službe, ale aj o vašom tíme, pretože veľa pre investora závisí od tímu, ktorý pracuje na projekte.

7

Ak boli rokovania úspešné, vyplňte všetky svoje dohody písomne ​​pomocou investičného memoranda. Toto je dokument, ktorý obsahuje informácie o podmienkach financovania, vašich záväzkoch voči investorovi a jeho záväzkoch voči vám.

Odporúčaná