Obchodné riadenie

Ako predať firmu

Ako predať firmu

Video: Ako predať firmu 2024, Júl

Video: Ako predať firmu 2024, Júl
Anonim

Prestalo vás vaše podnikanie uspokojovať? Chceli by ste urobiť niečo iné? Predaj existujúceho podniku je dobrý spôsob, ako zarobiť peniaze. Náklady a efektívnosť predaja významne ovplyvňuje kvalita prípravy na transakciu.

Image

Ak máte veľký podnik, postarajte sa o stanovisko audítora. Kupujúci pozorne preštudujú všetky dokumenty. K rozhodnutiu o kúpe pomôže prítomnosť záveru znalca a audítora. Môže existovať niekoľko kupujúcich. Ak vopred zozbierate všetky osvedčenia a dokumenty, výrazne urýchlite predaj firmy. Okrem toho ušetríte kupujúcim od vykonávania vlastných inšpekcií.

Pozorne si prečítajte všetky uzatvorené zmluvy. Ak ste podpísali nájomnú zmluvu čoskoro, mali by ste ju obnoviť. Mnoho vlastných nehnuteľností. V takom prípade sa oplatí kontaktovať ZINZ a získať nové informácie. Možno bude hodnota nehnuteľností vyššia ako hodnota samotného podnikania. Vytvárajte kópie zostatkov a všetky ich aplikácie. Získajte výpis z banky o žiadnych dlhoch. Je dobré poskytnúť odporúčacie listy. Vykonajte posúdenie neviditeľnosti a hodnotenie samotného podniku. Urob to niekoľkými spôsobmi.

Zvýšenie hodnoty firmy pomôže marketingovej kontrole. Malo by sa v nej uvádzať trhový podiel, ktorý vaša spoločnosť zaujíma, trhová kapacita. Opíšte politiku produktu. Prieskumy spotrebiteľov a konkurentov. Marketingový plán by mal obsahovať opis služieb alebo vyrobeného tovaru. Poskytnite zákazníkom platný obchodný plán. Malo by ísť o analýzu silných a slabých stránok podniku, analýzu zdrojov a kapacít podniku. Dôležitá analýza finančnej a hospodárskej situácie.

Vypracujte rôzne možnosti transakcie vopred. Môže to byť nielen nákup a predaj podniku, ale aj lízing s odkúpením, nadobudnutím alebo zlúčením. Pripravte si balík dokumentov. Kupujúci vašej firmy ich dá svojim právnikom na predbežnú štúdiu. Vytvorte vysvetľujúcu poznámku. Toto je dôležitý bod. Poznámka vám pomôže viesť rozhovor so zákazníkom, keď nie je výkonnosť vašej firmy príliš dobrá.

Najlepšie je poveriť odborníkmi prípravou na predaj. Náklady na služby takýchto spoločností môžu dosiahnuť 13% hodnoty podniku. Táto možnosť je, samozrejme, pri predaji malých podnikov veľmi užitočná. Umožní vám to však efektívne ušetriť peniaze a úsilie pri predaji firmy, ktorej hodnota presahuje 100 tisíc dolárov. Vyberte si spoločnosť, ktorá nielen pripravuje všetky dokumenty, ale tiež sa zaoberá marketingom a predajom samotného podnikania.

Predaj vašej firmy. pokyny

Odporúčaná