management

Ako analyzovať obchodnú činnosť

Obsah:

Ako analyzovať obchodnú činnosť

Video: Places of Work | English Vocabulary 2024, Júl

Video: Places of Work | English Vocabulary 2024, Júl
Anonim

Analýza podnikateľskej činnosti podniku by mala charakterizovať výsledky a efektívnosť jeho hlavných výrobných činností. Okrem toho je možné spoľahlivým posúdením obchodnej činnosti získať porovnaním so spoločnosťami v oblasti kapitálových investícií. Takáto analýza si však vyžaduje niekoľko kritérií.

Image

Podstata podnikovej analýzy

Obchodná činnosť každého podniku sa odráža v jeho dobrej povesti, tempe hospodárskeho rozvoja a perspektívach uvádzania výrobkov alebo služieb na trh. Analýza obchodnej činnosti zase umožňuje pochopiť, ako efektívne funguje riadenie organizácie a ako sa požičané a vlastné zdroje využívajú pri obchodných činnostiach.

Z pohľadu finančnej analýzy je podnikateľská činnosť charakterizovaná ukazovateľmi tržieb. Z toho vyplýva, že z hodnotenia obchodnej činnosti vyplýva potreba určiť ukazovatele obratu týchto zložiek:

- dlhodobý majetok;

- obežný majetok;

- aktíva;

- záväzky;

- pohľadávky;

- zásoby.

Ukazovatele obratu pre každý z týchto parametrov sa určujú pomerom výnosov z predaja k priemerným ročným nákladom na fixný majetok, prevádzkový kapitál, majetok, vlastný kapitál, výšku podnikových úverov, pohľadávok a zásob.

Tieto koeficienty najlepšie odrážajú úroveň ziskovosti podniku a ovplyvňujú stabilitu jeho finančnej situácie na trhu.

Odporúčaná