Obchodné riadenie

Ako propagovať knihy

Ako propagovať knihy

Video: 5 věcí, bez kterých propagace vaší knihy nebude nikdy fungovat 2024, Júl

Video: 5 věcí, bez kterých propagace vaší knihy nebude nikdy fungovat 2024, Júl
Anonim

Počet kníhkupectiev sa za posledné desaťročie dosť zvýšil. Nikto nepochybuje, že čítanie je opäť módne. Ľudia však spravidla čítajú uznaných autorov alebo laureátov literárnych cien, a nie všetkých. Propagovať knihu neznámeho autora je dosť ťažké. Ako na to?

Image

Návod na použitie

1

Kniha, rovnako ako akýkoľvek produkt, potrebuje reklamu. Možno bude niekto poškodený skutočnosťou, že knihu možno všeobecne považovať za komoditu, ale faktom zostáva: v trhových vzťahoch možno takmer všetko nazvať komoditou. Preto je potrebné knihu propagovať rovnakým spôsobom ako iný tovar - samozrejme za určitých podmienok.

2

Kniha ani pre čítanie nadšencov nie je komoditou najvyššej nevyhnutnosti, preto nemá zmysel očakávať vysoký predaj po jednej alebo dvoch propagáciách. Propagácia knihy je pomerne zdĺhavý proces. Neskrútená kniha „žije“ na policiach dlho, možno si spomenúť aspoň na spisovateľa Haruki Murakamiho. Až do roku 2002 jeho knihy zbierali prach na policiach, pretože o ňom nikto nevedel. Po pomerne kompetentnej propagácii sa stal jedným z najpopulárnejších spisovateľov medzi mladými ľuďmi. Teraz, aj keď píše, jeho popularita je nízka. Prvé knihy, ktoré tak nadšili mladých ľudí v rokoch 2002-2003, sa vôbec nedajú nájsť.

3

Každá kniha má svoje vlastné cieľové publikum. Populárne sentimentálne romány a detektívne príbehy čítajú najmä ženy v dospelom veku, sci-fi a fantasy - tínedžeri a mladí ľudia, prozaici známi od čias Sovietskeho zväzu (Kabakova, Petsuha, Aksenova) - ľudia stredného veku, módni mladí spisovatelia - študenti a mladí odborníci. Pri propagácii knihy je dôležité určiť jej cieľovú skupinu. Spôsob inzercie knihy závisí od toho, aké publikum to bude.

4

Pre tých, ktorí si môžu dovoliť nákladné spôsoby propagácie kníh, je reklama v metre vhodná. Mnohí z nás videli reklamy ako „Ustinov je v úcte … nového románu spisovateľa NN.“ Recenzie si môžete objednať v známych tlačových médiách (napríklad v Literaturnaya Gazeta alebo dokonca Kommersant). V obchodoch by kniha mala patriť medzi vedúcich predaja, najlepšie so značkou „odporúčať“.

5

Väčšina z málo známych autorov alebo tých, ktorí chcú propagovať knihy od týchto autorov, však nemá potrebné finančné prostriedky. V takýchto prípadoch budete musieť použiť menej efektívne, ale niekedy aj celkom úspešné spôsoby. Ide predovšetkým o propagáciu na internete - vytváranie skupín na sociálnych sieťach, diskusia o tematických fórach, reklamných banneroch atď. Autori alebo tí, ktorí potrebujú propagovať knihy, niekedy používajú dosť extravagantné metódy: súhlasia so správou kaviarní, že ich knihy (alebo ich kapitoly) ležia na stole, nezávisle distribuujú kapitoly zo svojich kníh v obchodoch alebo v ich blízkosti. Distribúcia je spravidla bezplatná, takže čitateľ sa zaujíma a kúpi celú knihu, aby zistil pokračovanie toho, čo je v nej uvedené. Nezabudnite na slovo z úst - to je vo všetkých prípadoch účinná metóda. Najprv si vaši priatelia prečítajú knihu, potom ju odporučia svojim priateľom atď. Je dôležité, aby sa zaujímali o literatúru.

Odporúčaná