rozpočtovanie

Ako vypočítať cenu

Ako vypočítať cenu

Video: Excel - Vzorce - Ako správne vypočítať DPH 2024, Júl

Video: Excel - Vzorce - Ako správne vypočítať DPH 2024, Júl
Anonim

Cena je vyjadrenie hodnoty tovaru v peniazoch alebo množstva peňazí, za ktoré je predávajúci ochotný predať, a kupujúci si môžu kúpiť jednotku určitého produktu. K tvorbe konečnej ceny výrobku dochádza pod vplyvom nákladov na jeho výrobu, hodnoty produktu, ponuky a dopytu na trhu, hospodárskej súťaže a vládnej regulácie.

Image

Návod na použitie

1

Zásady stanovovania cien sú založené na dvoch aspektoch. Po prvé, cena sa určuje na základe nákladov, ktoré vzniknú podniku pri výrobe tovaru. Každý výrobca komodít sa snaží získať čo najväčší zisk tým, že ho určuje v cene výrobkov. V tomto prípade existuje orientácia na dopyt spotrebiteľov po tomto produkte. Týmto spôsobom sa cena pripočítava prostredníctvom ponuky, keď sa predávajúci a kupujúci zbližujú so ziskom pre obidve strany. Po druhé, ceny sa vytvárajú pri zohľadnení konkurencie na trhu s podobnými výrobkami. V tomto prípade predajcovia na čele stanovovania cien neuvádzajú svoje vlastné náklady ani dopyt zákazníkov, ale priemernú úroveň cien v priemysle alebo ceny vedúceho produktu. Preto je pri výpočte ceny tovaru dôležité zohľadniť všetky nuansy, ktoré závisia od výrobcu a sú spontánne ukladané trhom.

2

Existujú rôzne druhy cien, a preto sa ich výpočet líši. Najbližšia maloobchodná cena pre nás, koncových spotrebiteľov. Toto je cena, za ktorú sa maloobchodný tovar predáva v malom množstve na osobnú spotrebu. Maloobchodné ceny sú zadarmo pod vplyvom ponuky a dopytu na trhu. Maloobchodná cena je vždy založená na veľkoobchodnej cene - to je cena, za ktorú maloobchodníci nakupujú tovar od výrobcov. Veľkoobchodná marža sa tvorí za veľkoobchodnú cenu, ktorá zahŕňa náklady na distribúciu (platy personálu skladu, náklady na dopravu, náklady na balenie a balenie tovaru atď.), Ako aj zisk predávajúceho. Obchodné marže určujú samotní maloobchodníci.

3

Okrem maloobchodných a veľkoobchodných cien existuje aj predajná cena. Zhoduje sa s veľkoobchodom, ak spotrebná daň nie je zahrnutá v cene tovaru. Ak je počet sprostredkovateľov v procese predaja priemyselného tovaru od výrobcu konečnému spotrebiteľovi vysoký, cena stúpa a jeho štruktúra sa stáva zložitejšou.

ako vypočítať cenu tovaru

Odporúčaná