obchodné

Ako vypočítať index ziskovosti

Ako vypočítať index ziskovosti

Video: Ako vypočítať BMI? Čo to Index telesnej hmotnosti vôbec je? 2024, Jún

Video: Ako vypočítať BMI? Čo to Index telesnej hmotnosti vôbec je? 2024, Jún
Anonim

Výpočet návratnosti investícií je spojený s objektívnym hodnotením budúcich výnosov a výrobných nákladov. Index ziskovosti ukazuje, koľkokrát môže investor zvýšiť svoj kapitál jeho pripočítaním k hlavnému kapitálu spoločnosti.

Image

Návod na použitie

1

NI je dôležitá nielen pre potenciálnych investorov, ale aj pre samotný podnik. Od toho, ako efektívne vykonáva svoje hospodárske činnosti v oblasti optimalizácie nákladov, stanovovania cien, marketingového prieskumu a v dôsledku toho zisku, závisí od toho, či spoločnosť získa ďalší kapitál. A teda, či môže rozvíjať a rozširovať svoju výrobu.

2

Analýza ziskovosti ukazuje mieru príťažlivosti konkrétneho podniku pre investovanie jeho vlastných zdrojov. Index ziskovosti vám predovšetkým umožňuje určiť, aký očakávaný príjem po predaji tovaru prinesie investície pre každú investovanú peňažnú jednotku (rubeľ, dolár atď.).

3

Index ziskovosti sa rovná pomeru súčasnej hodnoty investovaného projektu k investičným nákladom na jeho realizáciu: PI = ∑ CF_k / (1 + i) ^ k / INV, kde: CF_k je peňažný tok podniku za časové obdobie k; i je diskontná sadzba; INV je objem; investičné fondy.

4

Súčasná hodnota projektu je čistá súčasná hodnota, ktorá sa rovná rozdielu medzi súčasnou hodnotou plánovaného projektu a objemom počiatočných investícií. Tento ukazovateľ sám osebe je významný pre akcionárov, pretože odráža priame zvýšenie základného imania spoločnosti. Má zmysel hovoriť o návratnosti investícií iba vtedy, ak má pozitívnu hodnotu.

5

Diskontná sadzba sa spravidla považuje za refinančnú sadzbu. Jeho hodnota sa môže rovnať priemernej miere návratnosti na trhu, upravenej o možné riziko (problémy s implementáciou, infláciou atď.) Diskontovanie je výpočet predpokladanej súčasnej hodnoty projektu pomocou zloženého úrokového vzorca.

6

Je potrebné poznamenať, že záporná hodnota súčasnej hodnoty projektu nemusí nevyhnutne znamenať, že projekt nie je príťažlivý pre investíciu, ale iba nesprávny výber diskontnej sadzby. Stačí zmeniť túto hodnotu a výpočet môže priniesť iný výsledok. To naznačuje, že je potrebné starostlivo analyzovať budúce investície, aby sa nevynechal maximálny možný zisk.

7

Index ziskovosti je percentuálna miera návratnosti vyjadrená v percentách: PI = P / 100% + 1, kde P je návratnosť investícií, kladná hodnota.

indexy ziskovosti

Odporúčaná