Obchodné riadenie

Ako vypočítať ziskovosť podniku

Ako vypočítať ziskovosť podniku

Video: Akcie Ryanair: analýza podniku a výpočet návratnosti 2024, Júl

Video: Akcie Ryanair: analýza podniku a výpočet návratnosti 2024, Júl
Anonim

V súvislosti so súčasnou situáciou na svetovom trhu a nestabilitou hospodárstva ako celku sa vlastníci venujú čoraz viac času analýze činností svojich podnikov. Pomocou tejto analýzy môžete objektívne posúdiť solventnosť spoločnosti, efektívnosť a ziskovosť jej činností, ako aj perspektívy rozvoja. Na zníženie nákladov a riadenie spoločnosti sú najúčinnejšie ukazovatele ziskovosti.

Image

Návod na použitie

1

Najdôležitejším ukazovateľom, ktorý môžete počítať pri posudzovaní ziskovosti podniku, je návratnosť vlastného kapitálu. Majitelia podniku dostávajú návratnosť svojich investícií vo forme príspevkov do schváleného kapitálu. Za to majú nárok na primeraný podiel zo zisku. Z hľadiska vlastníkov je preto návratnosť vlastného kapitálu najdôležitejším ukazovateľom činnosti spoločnosti, pretože charakterizuje výšku zisku, ktorý vlastník dostane z každého rubeľa investovaných prostriedkov.

2

Ďalším ukazovateľom charakterizujúcim efektívnosť podniku je obrat majetku. Odzrkadľuje to, koľkokrát v období obieha kapitál investovaný do aktív spoločnosti. Tento ukazovateľ charakterizuje intenzitu využívania všetkých aktív bez ohľadu na zdroje ich vzniku. Obrat majetku ďalej ukazuje, koľko z príjmov, ktoré podnik získa z každého rubeľa finančných prostriedkov investovaných do aktív. Zvýšenie tohto ukazovateľa naznačuje ich efektívnejšie využívanie.

3

Použite ziskovosť predaja ako hlavný ukazovateľ výkonnosti podnikov s relatívne malým objemom fixných aktív a vlastného imania. Definuje sa ako pomer zisku z predaja výrobkov (prevádzkový zisk) k tržbám (tržbám) za určité obdobie. Ziskovosť predaja ukazuje, aký čistý zisk spoločnosť získa z každého rubeľa predaných výrobkov alebo koľko peňazí zostáva k dispozícii po uhradení nákladov, zaplatení daní a úrokov z pôžičiek.

4

Na posúdenie efektívnosti prevádzkových činností môžete použiť ukazovateľ návratnosti aktív. Je to hlavný ukazovateľ výroby, ktorý odráža efektívnosť využívania investovaných prostriedkov. Návratnosť aktív je definovaná ako pomer čistého zisku k priemernej hodnote majetku za určité obdobie. Závisí to od dvoch faktorov: ziskovosť predaja a obrat majetku.

efektívna ziskovosť

Odporúčaná