Obchodné riadenie

Ako vypočítať návratnosť vlastného kapitálu

Ako vypočítať návratnosť vlastného kapitálu

Video: Qualcomm (QCOM) Stock Analysis 2021- Is $QCOM Stock a Buy? 2024, Júl

Video: Qualcomm (QCOM) Stock Analysis 2021- Is $QCOM Stock a Buy? 2024, Júl
Anonim

Návratnosť vlastného kapitálu je najdôležitejším ukazovateľom efektívnosti podniku. Rovnako ako iné ukazovatele ziskovosti je to relatívna hodnota a určuje návratnosť vlastného kapitálu.

Image

Návod na použitie

1

Ukazovateľ rentability vlastného kapitálu charakterizuje výšku zisku, ktorý vlastníci podniku získajú z kapitálu, ktorý investovali. Vypočíta sa ako pomer zisku zostávajúceho k dispozícii spoločnosti, vynásobený 100, k výške vlastného imania (oddiel III súvahy). Dynamika tohto ukazovateľa udiera úroveň akciových kotácií spoločnosti a ukazuje kvalitu pokročilého riadenia kapitálu.

2

Ak porovnáme návratnosť vlastného kapitálu s úrovňou návratnosti aktív, môžeme určiť efektívnosť podniku pomocou finančnej páky (pôžičky a pôžičky). Návratnosť vlastného kapitálu sa zvyšuje, ak sa zvyšuje podiel vypožičaných prostriedkov na objeme vytvorených aktív. Rozdiel medzi návratnosťou vlastného kapitálu a návratnosťou celkového kapitálu je výsledkom finančnej páky. Inými slovami, ide o zvýšenie návratnosti kapitálu prilákaním vypožičaných prostriedkov (úver).

3

Pri analýze návratnosti kapitálu používajú taký pojem, ako je pákový efekt. Predstavuje podiel priťahovaných zdrojov financovania na objeme aktív podniku. Pomer zdrojov tvorby majetku bude optimálny, ak sa zabezpečí zvýšenie návratnosti vlastného kapitálu spolu s prijateľnou výškou finančného rizika.

4

Preto je niekedy vhodné, aby organizácia použila vypožičané prostriedky (pôžičky), aj keď výška vlastného imania podniku je dostatočná na vytvorenie majetku. Je to spôsobené skutočnosťou, že účinok použitia vypožičaných prostriedkov, vyjadrený v raste návratnosti vlastného kapitálu, môže byť vyšší ako úroková sadzba na použitie týchto prostriedkov.

Odporúčaná