Obchodné riadenie

Ako vypočítať priemernú ročnú mieru rastu

Ako vypočítať priemernú ročnú mieru rastu

Video: Finančná gramotnosť a zdravý sedliacky rozum (Martin Šuster) 2024, Júl

Video: Finančná gramotnosť a zdravý sedliacky rozum (Martin Šuster) 2024, Júl
Anonim

Hodnota rýchlosti rastu sa používa v dynamickej analýze rýchlosti a intenzity vývoja procesu alebo javu. Na jej výpočet sa používajú kvantitatívne hodnoty získané v určitých časových intervaloch. Miera rastu je rozdelená na základné a reťazové. Základné miery rastu sa počítajú z určitej hodnoty branej ako základ, reťaz - z hodnoty v predchádzajúcom období.

Image

Návod na použitie

1

Miera rastu je vyjadrená v percentách. Ak vypočítame priemernú ročnú mieru rastu, analyzované obdobie bude od 1. januára do 31. decembra. Zhoduje sa nielen s kalendárnym rokom, ale aj s finančným rokom, ktorý sa zvyčajne zohľadňuje v štatistikách. Najvýhodnejšie je vziať si hodnotu základného ukazovateľa, pre ktorý sa stanoví miera rastu 100%. Jeho hodnota v absolútnom vyjadrení by mala byť známa 1. januára.

2

Určte absolútne hodnoty ukazovateľov na konci každého mesiaca v roku (APi). Vypočítajte absolútne hodnoty rastu ukazovateľov (Pi) ako rozdiel medzi dvoma porovnanými úrovňami, z ktorých jedna bude základnou hodnotou ukazovateľov k 1. januáru (do) a druhá - hodnoty ukazovateľov na konci každého mesiaca (Pi):

APi = Po - Pi, mali by ste dostať dvanásť takýchto absolútnych hodnôt mesačného rastu podľa počtu mesiacov.

3

Sčítajte všetky absolútne hodnoty rastu za každý mesiac a vydeľte výslednú sumu dvanástimi - počet mesiacov v roku. Získate priemernú ročnú mieru rastu v absolútnych jednotkách (P):

P = (AP1 + AP2 + AP3 +

+ AP11 + AP12) / 12.

4

Stanovte priemerný ročný bázický rastový faktor Kb:

Kb = P / Po, kde

Vedľajšia hodnota ukazovateľa základného obdobia.

5

Vyjadrte priemernú ročnú základnú mieru rastu ako percento a dostanete hodnotu priemernej ročnej miery rastu (TRsg):

TRsg = Kb * 100%.

6

Pomocou ukazovateľov priemernej ročnej miery rastu za niekoľko rokov môžete sledovať intenzitu ich zmien v sledovanom dlhodobom období a získané hodnoty môžete použiť na analýzu a predpovedanie vývoja situácie v hospodárstve, priemysle a finančnom sektore.

Užitočné rady

V analytických výpočtoch sa rovnako často používajú koeficienty a miery rastu. Majú identickú podstatu, ale sú vyjadrené v rôznych jednotkách.

  • miera rastu podnikania
  • Vypočítame priemernú ročnú mieru rastu

Odporúčaná