management

Ako vypočítať gdp

Ako vypočítať gdp

Video: Vysvetlenie bankovníctva - peniaze a úver 2024, Júl

Video: Vysvetlenie bankovníctva - peniaze a úver 2024, Júl
Anonim

HDP - hrubý domáci produkt - je trhová hodnota všetkého tovaru a služieb určených na priamu spotrebu, ktoré boli vyrobené v priebehu roka vo všetkých sektoroch krajiny na účely spotreby, vývozu alebo akumulácie. Je to jeden z hlavných ukazovateľov štátnej ekonomiky. Tento ukazovateľ sa počíta ako nominálny a upravený o infláciu. Spravidla sa HDP počíta štvrťročne a ročne.

Image

Budete potrebovať

Pokiaľ ide o štatistiku o odvetviach hospodárstva za požadované obdobie, na uľahčenie výpočtu sa odporúča použiť špecializované programy. Priamo na výpočet by ste mali zvoliť jednu z troch metód.

Návod na použitie

1

Na výpočet HDP pomocou metódy s pridanou hodnotou by sa mali počítať náklady výlučne na konečný tovar a služby, s výnimkou medziproduktov, ktoré by vyžadovali dvojité započítanie. V tomto prípade je pridanou hodnotou trhová cena výrobkov spoločnosti znížená o suroviny, a preto sa pri výpočte HDP použijú iba sumy všetkého prepusteného tovaru a poskytnutých služieb v trhovej cene.

2

Pri výpočte HDP výdavkov by ste mali zhrnúť všetky náklady hospodárskych subjektov na nákup konečných výrobkov. Táto metóda sumarizuje výdavky spotrebiteľov, súkromné ​​investície do národného hospodárstva, vládne obstarávanie tovaru a služieb a čistý vývoz z krajiny.

3

Na výpočet HDP podľa príjmu by ste mali zhrnúť všetky príjmy vlastníkov výrobných faktorov pôsobiacich v geografickom rámci krajiny, rezidentov aj nerezidentov. Táto metóda sumarizuje mzdy, príspevky na sociálne zabezpečenie, hrubý zisk, hrubý zmiešaný príjem, dane z výroby a dovozu, bez dotácií.

Venujte pozornosť

Mnohé podnikateľské subjekty - súkromné ​​osoby a podniky úmyselne skresľujú hodnotu svojich príjmov a zakrývajú ich pred zdanením, takže výsledná hodnota HDP nie je úplným odrazom hospodárskych výsledkov práce za dané obdobie.

Užitočné rady

Teoreticky by všetky metódy mali uvádzať rovnaký počet, ale v praxi to tak nie je, najmä z dôvodu metodologických rozdielov v čase, ktorý sa zohľadňuje pri rôznych ukazovateľoch.

  • Podrobný článok o metódach výpočtu HDP
  • vypočítať gdp podľa príjmu

Odporúčaná