Obchodné riadenie

Ako vytvoriť predajnú knihu

Ako vytvoriť predajnú knihu

Video: DIY Kawaii BOOKMARKS 2024, Júl

Video: DIY Kawaii BOOKMARKS 2024, Júl
Anonim

Kniha predajov je dôležitým dokumentom pre vedenie daňového výkazníctva v podniku. Vedie evidenciu faktúr, ktoré sa kupujúcemu vystavujú pri predaji tovaru, poskytovaní služieb alebo vykonávaní práce.

Image

Návod na použitie

1

Pripravte si špeciálny zápisník alebo listy na vedenie knihy o predaji. Pred naplnením očíslovať všetky strany, šnurovať a uzavrieť. Ak sa dokumentácia bude uchovávať elektronicky, potom na konci každého zdaňovacieho obdobia je potrebné údaje vytlačiť, čipkovať a očíslovať strany.

2

Zaregistrujte všetky faktúry odpočítateľné od DPH. To sa musí urobiť v chronologickom poradí podľa zdaňovacieho obdobia, v ktorom sa daňová povinnosť tvorí.

3

V predajnej knihe v hornej časti každého hárku uveďte celé alebo skrátené meno spoločnosti predávajúceho, identifikačné číslo daňového poplatníka a kontrolný bod spoločnosti a zdaňovacie obdobie, s ktorým záznamy na stránke zodpovedajú. Záznamy o tomto dokumente sa vedú v národnej mene.

4

Ak je faktúra vystavená v cudzej mene, uveďte na faktúre ekvivalentnú sumu v národnej mene kurzom národnej banky krajiny v deň uskutočnenia operácie. V stĺpcoch 1-3 uveďte dátum a číslo faktúry, meno kupujúceho, DIČ a PPC kupujúceho a dátum platby faktúry.

5

V stĺpci 4 uveďte celkovú sumu predaja na faktúre spolu s DPH, ktorá by mala zodpovedať účtovným zápisom.

6

V stĺpcoch 5-8 uveďte tržby a sumy DPH vypočítané podľa zodpovedajúcej daňovej sadzby.

7

Stĺpec 8 vyplňte až do ukončenia výpočtov na výrobku.

8

V stĺpci 9 uveďte celkovú sumu predaja na faktúre oslobodenej od DPH. Na konci zdaňovacieho obdobia zosumarizujte údaje a použite ich na vyplnenie daňového priznania k DPH.

9

Na vykonanie zmien v dokumente použite ďalšie listy. Faktúry sa zaznamenávajú na dodatočný list v súlade so zdaňovacím obdobím na registráciu faktúr pred vykonaním opráv.

10

Ponechajte si knihu predaja päť celých rokov od posledného záznamu.

Odporúčaná