ostatné

Ako organizovať účtovníctvo produktov

Ako organizovať účtovníctvo produktov

Video: ZOOM: Ako organizovať webináre, online porady a školenia 2024, Júl

Video: ZOOM: Ako organizovať webináre, online porady a školenia 2024, Júl
Anonim

Účtovanie tovaru možno formálne rozdeliť do troch etáp: príjem, prevod do skladu a predaj. Po prijatí tovaru od predávajúceho v súlade so zákonom musia byť k tovaru priložené také doklady, ako sú nákladné listy, nákladné listy, faktúry atď. Ak pri dodaní neboli poskytnuté všetky dokumenty, je tovar vyhotovený na základe dohody o provízii a vydáva sa potvrdenie o prevzatí.

Image

Návod na použitie

1

Splnomocnenie zamestnanca organizácie, ktorý prijme tovar prijatý na základe železnej zmluvy alebo leteckej dopravy. Musí byť na mieste prijatia tovaru s pasom. Pri prijímaní tovaru na stanici alebo iným dopravným prostriedkom musí zástupca skontrolovať stav miesta prepravy (vagón alebo kontajner), v ktorom bol tovar dodaný, v prítomnosti zástupcov dopravcu. Potom tovar prevezme na konosament, z ktorého jedna kópia zostáva u predávajúceho, druhá by mala byť prevedená na vás ako kupujúceho.

2

Po prijatí tovaru do skladu sa musí účtovnému oddeleniu predložiť kópia dokladu o prijatí a sprievodné doklady.

3

Ak množstvo tovaru alebo jeho kvalita nezodpovedá predloženým dokladom, potom musí byť uvedený akt, v ktorom by sa mal uviesť podpis zamestnanca prijímajúceho náklad a zástupca dodávateľa.

4

Po prevzatí tovaru zapíšte do knihy (denníka) plnomocenstva, v ktorej je uvedené číslo a dátum podporných dokladov.

5

Napíš objednávku, ktorá zaznamená príjem tovaru v sklade. Ak ste platcom DPH, musí transakcia obsahovať dokument, napríklad faktúru. Jeho príjem si zaznamenajte do nákupnej knihy.

6

Pri predaji tovaru napíšte faktúru do štyroch kópií: prvé dve zostanú s vami (pre vedenie účtovníctva a zaúčtovanie v sklade), ostatné dva sa prevedú na kupujúceho (za vedenie účtovníctva a dodanie do skladu kupujúceho).

7

Ak ste platiteľom DPH, nezabudnite na nákladný list napísať faktúru v troch vyhotoveniach. Uschovajte jednu kópiu doma a ostatné dva dajte kupujúcemu. Faktúry musia byť uložené a zaznamenané v predajnej knihe.

8

Ak sklad v čase transakcie nemá požadované množstvo tovaru, potom napíšte faktúru s skutočne prepusteným množstvom tovaru. Kupujúci alebo jeho zástupca musia podpísať príjem tovaru na faktúre. Kontroluje dostupnosť tovaru, dokladov, certifikátov kvality atď. Finančne zodpovedná osoba potom doručí tovar na územie skladu svojej organizácie a odovzdá ho skladovateľovi.

9

Ak ste platcom DPH, vypočítajte sumu dane z pridanej hodnoty splatnej do rozpočtu na základe knihy nákupov a kníh predaja.

10

Podávať správy regulačným orgánom na základe dokumentov prijatých a vydaných počas obchodného procesu.

Venujte pozornosť

Venujte pozornosť dokončeniu dokladov a ich súladu s účtovnými požiadavkami. Dokumenty musia obsahovať podpisy a pečate oboch strán, všetky riadky a stĺpce faktúr a faktúr musia byť vyplnené a autentické.

Užitočné rady

Po prevzatí tovaru od dodávateľa sa uistite, že po preprave je tovar bezpečne skontrolovaný a jeho poškodenie zaznamenajte za prítomnosti zástupcu dodávateľa.

Odporúčaná