Obchodné riadenie

Ako uviesť do prevádzky dlhodobý majetok

Ako uviesť do prevádzky dlhodobý majetok

Video: XVII. zasadnutie Obecného zastupiteľstva Obce Šarišské Michaľany 2024, Júl

Video: XVII. zasadnutie Obecného zastupiteľstva Obce Šarišské Michaľany 2024, Júl
Anonim

Investičný majetok je majetok organizácie, ktorý slúži ako prostriedok práce na výrobu výrobkov alebo vykonávanie akejkoľvek práce a služieb. V účtovníctve sa odrážajú na účte 01 a slúžia ako základ pre výpočet majetkovej dane. Odpisuje sa tento mesačný odpis, tj suma odpisov sa odpočíta od počiatočných nákladov. Uvedenie majetku do prevádzky sa vykonáva na základe príkazu alebo príkazu vedúceho organizácie.

Image

Budete potrebovať

  • - poradie vedúceho organizácie a uvedenie hmotného majetku do prevádzky;

  • - aktu o prijatí investičného majetku.

Návod na použitie

1

Po podpísaní objednávky generálnym riaditeľom musíte vypracovať akceptačný list pre investičný majetok (formulár č. OS-1 alebo č. OS-16). Na základe týchto dokumentov vykonajte zmeny na karte zásob (formulár č. OS-6) alebo na knihe zásob (formulár č. 6b).

2

Pri obstarávaní dlhodobého majetku, ktorý nevyžaduje inštaláciu, tj opravu, musíte vykonať nasledujúce operácie: D08 „Investície do dlhodobého majetku“ a otvorený podúčet 4 „Nadobudnutie investičného majetku“ K60 „Vysporiadania s dodávateľmi a zmluvnými stranami“.

3

Ak došlo k dodávke na vaše náklady, zadajte nasledujúce údaje: D08.1 K60 „Vysporiadania s dodávateľmi a dodávateľmi“ alebo 23 „Pomocná výroba“.

4

Ďalej je potrebné kapitalizovať uvedenie do prevádzky, možno to dosiahnuť písomne: D01 „Investičný majetok“ K08 „Investície do dlhodobého majetku“.

5

Ak ste zakúpili dlhodobý majetok, ktorý si vyžaduje opravu, musíte vykonať ďalšie zapojenie: D07 „Zariadenie na inštaláciu“ K60 (suma zaúčtovaná za vybavenie), D08 K07 (zariadenie prevedené na opravu), D08 K10 „Materiály“ a 70 „Výpočty“ so zamestnancami za odplatu “(náklady na opravy sa odpíšu). Po týchto položkách musíte uviesť do prevádzky hlavné aktívum: D01 K08.

6

Pri zadávaní dlhodobého majetku sa DPH, ktorá bola zaplatená dodávateľovi, zohľadňuje na účet 19 a slúži ako zníženie dane z pridanej hodnoty.

Venujte pozornosť

Ak ste kapitalizovali investičný majetok bez dokladov, daňové orgány majú právo vylúčiť sumu akumulovaného odpisu z dane z príjmu.

Užitočné rady

Pri obstarávaní dlhodobého majetku musíte z tohto majetku mesačne účtovať daň z nehnuteľnosti. V prípade, že to vyžaduje inštaláciu, musíte mať dokumenty, ktoré potvrdzujú nedostupnosť diela na použitie.

Odporúčaná