rozpočtovanie

Ako odpísať ITS disky

Ako odpísať ITS disky

Video: Zarobte 200-800 dolárov za deň, len musíte napísať slovo! (Zarábajte online) 2024, Júl

Video: Zarobte 200-800 dolárov za deň, len musíte napísať slovo! (Zarábajte online) 2024, Júl
Anonim

Mnoho organizácií spolu s právom používať počítačový program nakupujú disky podpory informačných technológií (ITS) obsahujúce aktualizácie a referenčné informácie. Otázka účtovania a odpísania týchto diskov bude celkom prirodzená.

Image

Návod na použitie

1

Preveďte náklady na inštaláciu programu a právo použiť ho na odložené výdavky vykonaním nasledujúcich zápisov v účtovníctve: - Debet účtu 60 „Zúčtovanie s dodávateľmi“, Kredit z účtu 51 „Účet zúčtovania“ - náklady na inštalačný disk a pevná jednorazová platba za používanie programu sú uhradené.; - Debet účtu 97 „Výdavky budúcich období“, Kredit účtu 60 „Vysporiadania s dodávateľmi“ - zohľadňuje sa pevná jednorazová platba za právo používať program a náklady na inštalačný disk. Pri príprave plánovaného odhadu nákladov pre podnik na dané obdobie stanovte náklady na softvér na základe cenníkov alebo komerčných ponúk spoločnosti, pričom sa zohľadnia náklady na následné informácie a technickú podporu.

2

Vypočítajte výšku mesačného odpisu nákladov na softvér vydelením sumy fixnej ​​platby a nákladov na inštalačný disk dobou používania programu, ktorá je uvedená v zmluve alebo technickej dokumentácii. Odpisujte ich mesačne za stanovené obdobie na bežné výdavky organizácie účtovaním: - debet účtu 20 „Hlavná produkcia“ (23, 25, 26, 44), kredit 97 „Budúce výdavky“ - časť výdavkov budúcich období sa odpisuje. V daňovom účtovníctve podobne odpisujte tieto sumy do ostatných nákladov spojených s výrobou a predajom.

3

Ak je na základe zmluvy s dodávateľom softvéru zabezpečený disk na pravidelné prijímanie aktualizácií informačných technológií (ITS) s platbami na faktúrach presahujúcimi zmluvnú cenu, náklady na tieto disky by sa mali zahrnúť do ostatných výdavkov súvisiacich s výrobou a predajom za toto zdaňovacie obdobie. V účtovníctve vykonajte nasledujúce zadania: - debet účtu 60 „Zúčtovanie s dodávateľmi“, kredit z účtu 51 „účet zúčtovania“ - náklady na disk ITS boli uhradené; - debet účtu 20 „Hlavná produkcia“ (23, 25, 26, 44), účet 60. „Zúčtovanie s dodávateľmi“ - náklady na disk ITS za bežné výdavky podniku boli odpísané.

Venujte pozornosť

Niektoré spoločnosti dostávajú disky ITS na účet 10 „Suroviny a materiály“ na základe faktúry a potom ich odpisujú na nákladové účty. Ak sa však v predmete dohody uvádza, že nejde o nadobudnutie materiálnej hodnoty (disk ITS), ale o služby súvisiace s aktualizáciou programu alebo jeho informačnou a technickou podporou, potom je možné odpisovanie nákladov na disky v tomto prípade bezpečne vykonať na nákladových účtoch bez ich kapitalizácie na účet 10.

Nákup softvéru: účtovníctvo a dane

Odporúčaná