Obchodné riadenie

Ako vypočítať platobnú schopnosť podniku

Ako vypočítať platobnú schopnosť podniku

Video: Financovanie podnikania 2024, Júl

Video: Financovanie podnikania 2024, Júl
Anonim

Solventnosť podniku znamená schopnosť spoločnosti včas "splácať" sumu existujúcich dlhov a záväzkov v súčasnom období. Analýza solventnosti vám umožňuje posudzovať aktíva spoločnosti vo forme kolaterálu za svoje dlhy.

Image

Návod na použitie

1

Vykonajte analýzu solventnosti podniku. Na tento účel je potrebné vypočítať tri základné faktory. Prvým z nich je miera solventnosti za bežné obdobie. Tento ukazovateľ vám umožňuje posúdiť schopnosť spoločnosti splácať svoje dlhy a odráža, koľko pracovného kapitálu klesne na jeden rubeľ existujúcich krátkodobých záväzkov. Takýto koeficient má normatívnu hodnotu - 2. Ak je hodnota koeficientu nižšia ako stanovená norma, bude to znamenať prítomnosť rizika spojeného s predčasným splatením súčasných záväzkov.

2

Vypočítajte hodnotu druhého ukazovateľa (rýchly ukazovateľ platobnej schopnosti). Definuje sa ako pomer hodnoty pohľadávok, finančných krátkodobých investícií a výšky hotovosti k hodnote krátkodobých záväzkov spoločnosti. To znamená, že pri výpočte tohto koeficientu je potrebné odpočítať jeho rezervy od celkových aktív podniku. Koniec koncov, zásoby majú nielen najnižšiu likviditu, ale aj v prípade ich potrebného rýchleho predaja môže byť predajná cena oveľa nižšia ako cena ich obstarania alebo výroby. Štandardná hodnota pre tento koeficient je 1.

3

Určite hodnotu absolútneho ukazovateľa platobnej schopnosti. Dá sa vypočítať ako pomer hotovosti a výšky krátkodobých záväzkov organizácie. Tento ukazovateľ ukazuje, aký podiel dlhov je možné v súčasnosti splatiť z dôvodu dostupných prostriedkov spoločnosti. Normatívna hodnota takého koeficientu je 0, 25.

4

Na posúdenie dlhodobej solventnosti podniku sa vypočíta hodnota kladného čistého kapitálu (alebo výška čistého majetku spoločnosti). Nájdite pomer finančnej páky ako pomer požičaného kapitálu k vlastnému kapitálu. Vypočítajte sumu potrebnú na pokrytie úrokov z dlhodobých záväzkov pre spoločnosť. Použite ich splátkový kalendár.

Odporúčaná