ostatné

Ako odpísať nástroj

Ako odpísať nástroj

Video: OTECKOVIA - Z Maxovho prominentného učiteľa všetci padnú na zadok! 2024, Jún

Video: OTECKOVIA - Z Maxovho prominentného učiteľa všetci padnú na zadok! 2024, Jún
Anonim

Niektoré organizácie používajú rôzne drahé nástroje na dosiahnutie zisku v procese obchodnej činnosti. Spravidla sa odrážajú na účte 01 „Investičný majetok“. Rovnako ako všetky ostatné vlastnosti sa náradie opotrebuje a niekedy pred koncom svojej životnosti úplne zmizne. Ako toto zariadenie odstrániť?

Image

Budete potrebovať

  • - akt odpisovania dlhodobého majetku;

  • karta inventára nástrojov.

Návod na použitie

1

Na odpisovanie nástroja je potrebné vykonať kontrolu. Na tento účel vydajte príkaz na vymenovanie členov komisie, v ktorom je tiež uvedený názov nástroja, inventárne číslo, ktoré je uvedené na karte inventára. Zapíšte podmienky auditu a postup odpisovania, tj identifikáciu páchateľov, administratívu a ďalšie kroky.

2

Vymenované osoby komisie by mali posúdiť možnosť ďalšieho použitia nástroja, identifikovať osoby, prostredníctvom ktorých viny objekt zlyhal. Ak sa nástroj nedá obnoviť, Komisia by mala vyhodnotiť možnosť použitia jeho jednotlivých častí.

3

Následne zapíšte výsledky overovania do zákona o odpise dlhodobého majetku (formulár č. ОС-4). Tento dokument je rozdelený do troch častí. Najprv vyplňte „hlavičku“ formulára. V prvej časti uveďte informácie o nástroji k dátumu zaúčtovania na ťarchu účtu, tj napíšte meno, inventár a sériové číslo (je uvedené v technickom pase nástroja), dátum vydania zariadenia a dátum, kedy bol prijatý do súvahy.

4

Uveďte skutočný život, tj obdobie, v ktorom ste tento nástroj použili. Nezabudnite uviesť počiatočnú hodnotu (môžete ju vidieť na účte 01), výšku odpočtov, ktoré sú uvedené na účte 02, a zostatkovú hodnotu (vypočítajte pomocou rozdielu medzi účtami 01 a 02).

5

V druhej časti zákona uveďte stručný popis predmetu investičného majetku. Pod tabuľkovou časťou je uvedený záver o provízii za dokončenie nástroja. Všetci členovia komisie to musia podpísať.

6

V tretej časti uveďte náklady, ktoré vznikli v dôsledku činnosti nástroja, napríklad náklady na opravu, inštaláciu a ďalšie výdavky. Potom označte výsledky odpisu nástroja a podpísajte tento akt u hlavného účtovníka.

7

Potom na základe zákona urobte na jeho inventárnom preukaze poznámku o likvidácii (likvidácii) nástroja. Vydajte tiež príkaz na odpis majetku.

8

Potom na základe všetkých vyššie uvedených dokumentov odzrkadlite odpis nástroja pomocou korešpondencie účtov: D01 Podúčet „Stály majetok“ „Vyradenie stálych aktív“ K01 - odráža pôvodnú hodnotu vyradeného nástroja; D02 „Odpisovanie stálych aktív“ K01 Podúčty „Stály majetok“ - Odpisovanie strát - suma sa odpisuje odpisy nástroja na vyradenie; D91 podúčet „Ostatné výnosy a náklady“ „Ostatné náklady“ K01 „dlhodobý majetok“ podúčet „Vyradenie dlhodobého majetku“ - zostatková hodnota je zahrnutá v prevádzkových nákladoch; D91 podúčet „Ostatné príjmy a náklady“ t "Ostatné náklady" K23 "Auxiliary produkcie", 69 "Osady na sociálne zabezpečenie a dobrých životných podmienok, " 70 "Výpočty sa personálu pre platby."

Ako zohľadniť výrobné náklady

Odporúčaná