rozpočtovanie

Ako nastaviť cenu

Ako nastaviť cenu

Video: Pricewise Jak správně nastavit CENU 2024, Júl

Video: Pricewise Jak správně nastavit CENU 2024, Júl
Anonim

Podnikatelia, ktorí začínajú podnikať, sa niekedy nachádzajú v ťažkej situácii. Kúpili ste skúšobnú dávku tovaru, ale stále dobre nepoznáte svoje schopnosti predávajúceho a neviete, či si to dokážete plne uvedomiť, alebo či niektorá časť zostane nepredaná. Okrem schopnosti prvého predaja budete musieť správne nastaviť cenu tovaru.

Image

Návod na použitie

1

Na stanovenie ceny by sa mal pojem „cena“ rozložiť na ekonomické zložky. Štrukturálne je cena každej jednotky tovaru súčtom všetkých vašich nákladov:

• spojené s vykonávaním činností (nájomné, dane, účty za energie, platy zamestnancov atď.);

• náklady na nákup tovaru na ďalší predaj;

• tiež obsahuje určitú časť zisku, ktorý očakávate.

Ak teda dokážete predať určité množstvo tovaru za danú cenu za mesiac, mesiac sa môže považovať za komerčne úspešný.

2

Ďalej je potrebné rozhodnúť o marži. Ak budeme pokračovať v našom príklade z obchodovania, potom prirážka predstavuje prémiu k nákupnej cene každej jednotky tovaru, vďaka ktorej môžete zaplatiť náklady spojené s činnosťou a dosiahnuť zisk. V maloobchodnej praxi existujú niektoré spriemerované prirážky v závislosti od skupiny tovarov:

• Priemerná rezerva na jedlo je 25%;

• oblečenie a obuv - od 50 do 100%;

• Príplatok za drobné suveníry a šperky - od 100%;

• Značenie na autodíly - do 30 - 60%.

Po znalosti týchto ukazovateľov môžete pre svoj produkt nastaviť cenu, ktorá zodpovedá trhu.

3

Po prvom mesiaci obchodovania zosumarizujte všetky svoje výdavky a príjmy do jednej správy. Ak ste boli schopní realizovať plánovaný objem za dobrú cenu, uhradte všetky vzniknuté náklady a získajte dokonca malý, ale zisk - výpočet bol urobený bezchybne. Ak nebolo možné dosiahnuť plánovaný výsledok, analyzujte príčiny a možno trochu znížite ceny a budete môcť nájsť to, čo sa dá urobiť inak a efektívnejšie.

Odporúčaná