Obchodná komunikácia a etika

Ako viesť obchodné rokovania

Obsah:

Ako viesť obchodné rokovania

Video: Ako úspešne naštartovať obchodné stretnutie 2024, Júl

Video: Ako úspešne naštartovať obchodné stretnutie 2024, Júl
Anonim

Pri podnikaní je veľmi dôležité brániť svoju pozíciu a bezodkladne ísť k stanovenému cieľu. Ako viesť obchodné rokovania a nevytvárať chyby?

Image

Rokovania pre začiatočníkov nie sú ľahké. Tvárou v tvár „žralokom“ podnikania sa môžete zmiasť a rozbiť palivové drevo, čo môže viesť k strate kontroly nad situáciou a strate vedúcich pozícií. Vyjednávanie do značnej miery závisí od toho, aký prístup sa súper rozhodol prediskutovať a aký agresívny je. Bez ohľadu na stanovené úlohy sú rokovania rozdelené na dva typy: partnerstvo a konkurencieschopnosť. Cieľom akýchkoľvek rokovaní je dosiahnuť vzájomne prospešný výsledok alebo obhájiť vaše rozhodnutie, čo je oveľa komplikovanejšie. Ideálnou možnosťou je nájsť kompromisné riešenie, ktoré bude vyhovovať obom stranám diskusie.

Rozdiel medzi konkurenčnými a partnerskými rokovaniami

Odstraňovanie problémov alebo zavádzanie nových pravidiel do podnikania bude úspešné, ak svoj názor vyjadríte pokojne a pozitívne. Je veľmi dôležité, aby sme nešli príliš ďaleko - rokovania o partnerstve boli spočiatku nabrúsené, aby vyhovovali všetkým a vyhovovali všetkým. Dlhé a produktívne pracovné vzťahy sú postavené na kompromisoch, ktoré sú kľúčom k úspechu v každom podniku. Niekedy sa však celkom pokojné diskusie môžu vyvinúť do konfliktu a úplne pokojná diskusia o plánoch prechádza do fázy konkurenčných rokovaní.

V takom prípade budete musieť pevne obhajovať svoje postavenie, ktoré často končí agresiou. Aby sa človek nemohol poraziť, nesmie ustúpiť z vopred určených pozícií a podľahnúť trikom alebo drobným ústupkom. Ak „trhnete“ a podľahnete tlaku, je pravdepodobné, že bitku prehráte. V niektorých situáciách sa vyžaduje expozícia. Nezverejňujte všetky karty naraz. Váš súper nemusí poznať všetky silné stránky projektu.

Odporúčaná