Obchodné riadenie

Aké sú nehmotné metódy motivácie

Aké sú nehmotné metódy motivácie

Video: Lýdia Machová - Naučte sa učiť slovíčka metódou Goldlist! 2024, Júl

Video: Lýdia Machová - Naučte sa učiť slovíčka metódou Goldlist! 2024, Júl
Anonim

Skôr alebo neskôr vodca chápe, že „rubeľ“ nie je zďaleka vždy najlepší spôsob, ako motivovať. Platy v podobných oblastiach a u ľudí s rovnakou úrovňou odbornej prípravy sa zriedka výrazne líšia. A zriedka, aký rozpočet dokáže odolať pravidelnému a výraznému zvýšeniu platu - malé príspevky sú zamestnanci často vnímané negatívne. Nehmotná motivácia - to prispeje k zjednoteniu tímu, zvýšeniu efektivity práce a zníženiu fluktuácie zamestnancov.

Image

Propagácia by mala byť užitočná

Je potrebné si uvedomiť, že nemateriálna motivácia nie je bonusom, ktorý môže každý minúť podľa vlastného uváženia. Rozdelenie výhod by malo byť primerané a včasné. V opačnom prípade môžete získať opačnú reakciu: „Bolo by lepšie, keby cenu napísali.“ Optimálne, ak vedúci alebo zamestnanci personálneho oddelenia vyberú pre každého zamestnanca niečo zvláštne. Toto pravidlo platí aj pre firemné dary, inak veta, že tím je jedna veľká rodina, zostane prípitkom.

Viac slobody - vyššia účinnosť.

Aj keď sa zamestnancom podarí splniť svoje úlohy včas a zvyšok času si prečítať, sedieť na sociálnych sieťach, nikto vám o tom nepovie. Urobte revolúciu: ak zamestnanec vykonáva potrebné množstvo práce v krátkom čase bez zníženia kvality, môžete mu ponúknuť ďalšie platené víkendy alebo kratší rozvrh práce. Ak vlastnosti práce neumožňujú „opustiť kanceláriu prázdnu“ - naplánujte rozvrh práce tak, aby bol vždy k dispozícii jeden z kompetentných odborníkov.

Zamestnanci sa okrem toho často dohodnú na striedaní a prepúšťajú svojich kolegov na pár hodín. Nerozbíjajte pracovný mechanizmus, neumožnite zamestnancom takéto problémy vyriešiť sami, avšak po spustení denníka neprítomnosti. Všetko zostane na svojom mieste, ale táto osoba nebude mať nervozitu: „Úrady si všimnú neprítomnosti.“ Úrady si to vždy všimnú - ďalšou otázkou je, ako na to bude reagovať. Je potrebné zabezpečiť, aby vzájomná pomoc neprekročila hranice toho, čo je povolené.

Využite svoj voľný čas efektívne.

Webináre, kurzy ďalšieho vzdelávania možno kombinovať s pracovným tokom. Táto metóda je obzvlášť dobrá, ak odborník nemôže dať ďalšie dni voľna alebo skrátiť pracovný deň. Pozvite tím, aby sa prihlásil na kurzy, ktoré ich zaujímajú. Môže ísť o štúdium cudzích jazykov, školenia alebo dištančné vzdelávanie. Batožina znalostí a zručností medzi zamestnancami rastie - spoločnosť prosperuje.

Žiadne párty

Čas už uplynul, keď sa kvalita firemných večierkov merala podľa množstva spotrebovaného alkoholu. Mnoho ľudí doma čaká na podnikanie, starostlivosť a prípadne aj na vedľajšiu prácu. Nie každý má dostatok času na zábavu. Ak to rozpočet spoločnosti umožňuje a chcete svetlú dovolenku - skombinujte ju s výletom do letoviska. Mnoho hotelov vrátane ruských ponúka firemné rekreačné služby vrátane školení, seminárov a diskusií s pozvanými odborníkmi.

Päť tajomstiev nehmotnej motivácie

1. Neignorujte návrhy zamestnancov. Ak ste použili myšlienky konkrétneho zamestnanca, nezabudnite venovať pozornosť tímu.

2. Buďte otvorení tímu, pretože ste jedna veľká rodina.

3. Forma zapojenia sa do spoločnosti, pozývanie napríklad riadnych manažérov na plánovacie stretnutie.

4. Využívať tie zručnosti, ktoré zamestnanec ocení sám, aj keď to neplatí pre jeho kompetenciu. Je možné, že tento zamestnanec nakoniec zaujme iné miesto a začne pracovať produktívnejšie.

5. Pravidelne meniť status zamestnanca. To neznamená, že musíte dať viac práv alebo zmeniť svoje skutočné postavenie. Hotelové projekty, ktoré zlepšujú stav, sú vynikajúcim motivačným nástrojom.

A posledná: vedieť, ako byť vďační. Listy, ocenenia, záznam na pracovisku, odkazy na tlač, podpísané suveníry sú len niektoré z mnohých spôsobov, ako vyjadriť vďaku.

Odporúčaná