ostatné

Aké faktory ovplyvňujú umiestnenie podnikov

Obsah:

Aké faktory ovplyvňujú umiestnenie podnikov

Video: Noah Wilson-Rich: Every city needs healthy honey bees 2024, Júl

Video: Noah Wilson-Rich: Every city needs healthy honey bees 2024, Júl
Anonim

Zakladatelia by mali založiť podnik, bez ohľadu na jeho druh činnosti, dobre premyslieť otázku jeho racionálneho rozdelenia. Pri hľadaní optimálneho miesta, kde bude výrobná základňa umiestnená, je potrebné vziať do úvahy veľa faktorov a nájsť kompromisné riešenia, ktoré minimalizujú vplyv tých, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť fungovanie spoločnosti.

Image

anamnéza

Otázka optimálneho umiestnenia podnikov sa stala obzvlášť dôležitou pre rozvoj priemyslu, ale vo všeobecnosti je naliehavá pre akýkoľvek druh podnikateľskej činnosti: pre poľnohospodárstvo aj pre podniky verejných služieb. Malo by sa to riešiť s ohľadom na mnohé faktory, prírodné aj klimatické, teda produkciu, ba dokonca sociálnu. Mnoho ekonómov navrhlo svoje vlastné modely, ktoré sa používajú v teórii umiestnenia podniku od konca 18. storočia.

Niektorí ekonómovia podmienili umiestnenie priemyselných podnikov priestorovým rozdelením nadbytočných poľnohospodárskych výrobkov, ktoré sa považovali za zdroj surovín aj za jedlo pre zamestnaných pracovníkov. Iní postavili priestorové trojuholníky, na ktorých vrcholy boli umiestnené také faktory ako „zdroje surovín“, „práca“ a „predajný trh“. Pre taký model bolo optimálnym miestom miesto, kde boli náklady na dopravu minimálne.

Odporúčaná