Obchodné riadenie

Aká by mala byť ziskovosť

Obsah:

Aká by mala byť ziskovosť

Video: Nvidia Stock Analysis (December 2020) $NVDA- Is Nvidia Stock a Buy? Nvdia Intrinsic Value 2024, Júl

Video: Nvidia Stock Analysis (December 2020) $NVDA- Is Nvidia Stock a Buy? Nvdia Intrinsic Value 2024, Júl
Anonim

Takýto ukazovateľ, ako je čistý zisk, ktorý získal podnik z predaja tovaru, ktorý vyrobil, alebo z poskytovaných služieb, sám o sebe môže len málo povedať o úspechu tohto podniku. Koniec koncov, ten istý zisk z výroby toho istého produktu môže byť veľký aj malý. Preto je v tomto prípade ziskovosť použitá ako odhadovaný ukazovateľ, ktorý vám umožňuje získať objektívne hodnotenie efektívnosti spoločnosti.

Image

Čo je ziskovosť?

Ziskovosť je objektívnym ukazovateľom, ktorý vo všeobecnosti odráža to, do akej miery táto spoločnosť efektívne využíva pracovné, materiálne a finančné zdroje, výrobu a predaj tovaru alebo služieb konečným spotrebiteľom. Tento ukazovateľ ekonomickej efektívnosti podniku je relatívny, vyjadruje sa v percentách. Ziskovosť sa určuje ako výsledok pomeru hrubého alebo čistého zisku k súčtu všetkých nákladov na predaný tovar alebo služby.

Podľa toho, aká vysoká je ziskovosť podniku, je možné posúdiť, do akej miery sú vrátené jeho výrobné náklady, aká efektívna je jeho cenová politika a do akej miery je schopný tieto náklady kontrolovať. Ak čo najviac zjednodušíte jeho výpočet, ziskovosť možno vyjadriť ako pomer čistého zisku k nákladom. Čím nižšie sú náklady, ceteris paribus, tým vyššia je ziskovosť.

Tento ukazovateľ v oveľa väčšej miere ako zisk charakterizuje hospodársku činnosť spoločnosti, pretože predstavuje jasnú koreláciu získaného ekonomického účinku s použitými zdrojmi. Ziskovosť nakoniec závisí od toho, v ktorej oblasti výroby podnik podniká, pretože pre rôzne druhy hospodárskej činnosti sa bude líšiť z objektívnych dôvodov.

Odporúčaná