management

Aké percento návratnosti sa považuje za prijateľné

Obsah:

Aké percento návratnosti sa považuje za prijateľné

Video: Food as Medicine: Preventing and Treating the Most Common Diseases with Diet 2024, Júl

Video: Food as Medicine: Preventing and Treating the Most Common Diseases with Diet 2024, Júl
Anonim

Jedným z kľúčových parametrov na hodnotenie výkonnosti podniku je miera návratnosti, ako aj jeho vzťah k priemernej úrovni ziskovosti v priemysle.

Image

Ako vypočítať ziskovosť

Ziskovosť je dôležitá na rozlíšenie medzi príjmami. Ak príjem jednoducho odzrkadľuje celkový obrat spoločnosti (vypočítava sa v rubľov), potom ziskovosť predstavuje efektívnosť jej činnosti (vyjadrenú v%). Podnikanie, ktoré prinieslo zisk na základe výsledkov sledovaného obdobia, možno nazvať ziskové. Ak dôjde k strate, ziskovosť bude záporná.

V obchodných činnostiach sa ziskovosť produktu počíta ako pomer čistého zisku k nákladom.

Ziskovosť tovaru (služieb) = čistý zisk z predaja (poskytnutie služieb) / nákladová cena * 100%.

Ziskovosť predaja (služieb) = čistý zisk / príjem * 100%.

Povedzme, že spoločnosť predáva dámske oblečenie. Kúpila tovar v hodnote 12 miliónov rubľov a predala za 28 miliónov rubľov. Súčasne administratívne a obchodné náklady dosiahli 5 miliónov rubľov. Tak zisk dosiahol 11 miliónov rubľov a ziskovosť tovaru - 11/12 * 100 = 91%.

Ziskovosť služieb sa počíta podobným spôsobom, v tomto prípade cena nezahŕňa cenu nákupu tovaru, ale napríklad náklady na nákup nástrojov, odmeňovanie pracovníkov atď.

Pri posudzovaní ziskovosti predaja sa zohľadňuje čistý zisk a obrat spoločnosti. Ak vezmeme ako príklad príklad obchodu s odevmi, bude sa rovnať = 11/28 * 100% = 39, 2%. Na základe tohto vzorca sa odporúča vyhodnotiť každú skupinu výrobkov osobitne. Napríklad ziskovosť predaja tričiek, tenisiek, tašiek atď. Poukáže to na najúčinnejšie pozície v sortimente, ako aj na tie, ktoré je potrebné vypracovať, aby sa zvýšila ziskovosť.

Odporúčaná