Obchodné riadenie

Kto sú väčšinovými akcionármi

Obsah:

Kto sú väčšinovými akcionármi

Video: Väčšinový akcionár dorovná cenu KOSIT-u 2024, Júl

Video: Väčšinový akcionár dorovná cenu KOSIT-u 2024, Júl
Anonim

Jednotlivci alebo právnické osoby, ktoré vlastnia akcie, sa nazývajú akcionári spoločnosti. Práva akcionárov však nie sú rovnaké. Najvýznamnejšie práva majú majoritní akcionári - vlastníci veľkých blokov akcií, ktorí majú právo podieľať sa na riadení spoločnosti.

Image

Majoritní akcionári alebo majoritní akcionári sú najväčšími a väčšinovými akcionármi spoločnosti. Samotný názov pochádza zo slova majorité, ktoré je preložené z francúzštiny ako „väčšiny“. Toto slovo sa stalo základom pojmu majoritaire, ktorý bol preložený do iných jazykov. Preto slovo „menšina“ pochádza zo slova menšina - menšina. Pre stručnosť sa tieto dve skupiny akcionárov niekedy nazývajú majstrami a maloletými, ale tieto mená sa častejšie označujú ako profesionálny slang.

Väčšina vo všeobecnej klasifikácii akcionárov

Podľa všeobecne akceptovanej klasifikácie, ktorá sa nachádza v ktorejkoľvek ekonomickej učebnici, sa rozlišujú štyri kategórie akcionárov.

1. Jediný. Ide o osobu (fyzickú alebo právnickú), ktorá vlastní 100% akcií spoločnosti, to znamená, že kontroluje celé základné imanie akciovej spoločnosti.

2. Väčšina. Ide o veľkých akcionárov, ktorých bloky akcií im umožňujú podieľať sa na riadení akciovej spoločnosti.

3. Menšina. Bloky akcií týchto jednotlivcov sú dosť veľké, niekedy v hodnote stoviek a miliónov dolárov. Podiel v spoločnosti však nie je príliš veľký (napríklad 1%). Menšinoví akcionári majú určité práva (napríklad na zhromažďovanie informácií o finančnej situácii spoločnosti), ale nepodieľajú sa na riadení spoločnosti.

4. Maloobchodníci. Toto sú malí akcionári oprávnení prijímať len dividendy.

Majoritní a menšinoví akcionári sú považovaní za hlavné kategórie akcionárov - niekedy sa líšia iba. Jediný akcionár je koniec koncov vlastne jediným akcionárom spoločnosti. A drobní akcionári sú drobní menšinoví akcionári.

Hlavná hranica záujmov je medzi majoritnými a menšinovými akcionármi: tí prví sa najčastejšie zaujímajú o rast hodnoty spoločnosti vyjadrenej v hodnote ich blokov akcií a tí druhí - dividendy. Tento konflikt záujmov je klasický.

Odporúčaná