ostatné

Kto je Mavrodi

Kto je Mavrodi

Video: dunno the rap world is run by rich 2024, Júl

Video: dunno the rap world is run by rich 2024, Júl
Anonim

Mavrodi Sergey Panteleevič je jedným z najslávnejších ruských podvodníkov, ktorí pomocou finančnej pyramídy MMM nezákonne privlastnili vklady niekoľkých miliónov ľudí v hodnote viac ako tri miliardy rubľov.

Image

Sergey sa narodil v Moskve v roku 1955. Medzi rovesníkmi od detstva sa vyznačoval fenomenálnou pamäťou, preukázal dobré schopnosti vo fyzike a matematike. Po škole absolvoval Moskovský inštitút elektrotechniky.

Notoricky známy MMM založil Mavrodi už v roku 1989. Potom to bolo družstvo, ktoré obchodovalo s počítačmi a kancelárskym vybavením za rubly, zatiaľ čo všetci ostatní to robili za doláre. Na základe tohto družstva bola vytvorená finančná pyramída.

Akcie MMM sa prvýkrát začali predávať 1. februára 1994. Podstata pyramídy bola jednoduchá: zásoby sa predávali a kupovali za ceny stanovené osobne Mavrodim a neustále sa zvyšovali. Len za šesť mesiacov vzrástol počet vkladateľov na 15 miliónov a množstvo získaných peňazí predstavovalo asi tretinu ročného rozpočtu Ruskej federácie. Ceny akcií za toto obdobie vzrástli 127-krát. Denný príjem dosiahol 50 miliónov dolárov.

4. augusta bol Mavrodi zatknutý kvôli daňovým podvodom, nasledovalo zatknutie majetku v spoločnosti a pozastavenie jeho činnosti. Posledné výplaty akcií MMM boli 27. júla.

Následne sa Mavrodimu podarilo prepustiť registráciou za zástupcu v Štátnej dume. Po sľúbení vkladateľom, že vrátia svoje peniaze, ak vyhrá voľby, je Sergej Panteleevič ľahko zvolený do Štátnej dumy a vďaka parlamentnej imunite sa úspešne vyhýba trestnému stíhaniu. Kancelárie MMM, ktoré boli premenované na kancelárie zástupcu Mavrodiho, dostali štatút imunity.

O rok neskôr však bol Mavrodi z iniciatívy prokuratúry zbavený mandátu zástupcu. Vyšetrovanie proti nemu pokračovalo, ale bol odsúdený až v roku 2007. Veta - 10 000 rubľov pokuty a 4, 5 roka vo väzení, ktoré však neslúžil úplne a pokuta bola zrušená.

MMM bol formálne vyhlásený za konkurz až v roku 1997. Najzaujímavejšie je, že keď sa platby zastavili po 27. júli 1994, kancelárie MMM naďalej pracovali. A mediálna reklama sa pravidelne objavovala pred uplynutím doby platnosti reklamných zmlúv. A medzi podvedenými investormi sa objavil sekundárny akciový trh MMM.

Po tom, ako bol Mavrodi v roku 1996 zbavený mandátu zástupcu a bol zaradený na požadovaný zoznam, skryl sa v prenajatom byte v Moskve viac ako 5 rokov. Počas tejto doby sa pokúsil zorganizovať ďalšiu pyramídu - virtuálnu burzu cenných papierov určených pre obyvateľov Spojených štátov a západnej Európy.

V čase, keď táto pyramída skončila, bolo oficiálnym počtom obetí 275 tisíc ľudí. Neoficiálne číslo je niekoľko miliónov. Výška škody bola približne 70 miliónov dolárov.

V roku 2011 Mavrodi po získaní slobody založil novú pyramídu - MMM-2011. Na rozdiel od svojho prvého projektu tu otvorene uviedol, že MMM-2011 je skutočnou finančnou pyramídou a že investori môžu kedykoľvek prísť o všetky svoje peniaze.

Hlavným finančným nástrojom novej pyramídy boli virtuálne cenné papiere MAVRO. Účastníci systému ich nekúpili ani nepredali, ale „poskytli pomoc“ iným účastníkom alebo „dostali od nich pomoc“.

V máji 2012 sa v MMM-2011 vyskytli problémy s platbami, v dôsledku čoho sa činnosti MMM-2011 skončili do konca mája. Na vyriešenie problémov s platbami peňazí, ktoré už účastníci investovali, bola vytvorená nová pyramída - MMM-2012. Ale netrvala dlho. V októbri 2012 MMM-2012 začal svoje prvé problémy, v decembri sa platby zastavili av januári 2013 bol systém skutočne rozpustený.

Zvláštnosťou MMM-2011 a MMM-2012 bolo, že v skutočnosti neboli ani právnickými osobami, ani verejnými organizáciami. Tieto pyramídy boli organizované na princípe sociálnych sietí, Mavrodi pôvodne nazýval svoj projekt pyramídou a nesľuboval návratnosť investícií.

V septembri 2012 Mavrodi dokonca zaregistroval svoju politickú stranu s hovoriacim menom „MMM Party“, ktorá však nebola zaregistrovaná na ministerstve spravodlivosti Ruskej federácie a rýchlo zrušená.

Mavrodi má tiež rodinu. V roku 1993 sa oženil s ukrajinskou Elenou Pavlyuchenkovou z manželstva, s ktorým mala dcéru Oksanu Pavlyuchenko. V roku 2005, uprostred konania v prípade MMM, sa manželstvo rozpadlo. V mene Oksany Pavlyuchenko bola zaregistrovaná burza cenných papierov. Vzhľadom na to, že v tom čase bola maloletá, nikto nebol zodpovedný za činnosť výmeny.

26. marca 2018 zomrel Sergej Mavrodi na infarkt a bol pochovaný 31. marca v uzavretej rakve v Moskve na úkor bývalých investorov MMM.

Odporúčaná