ostatné

Prečo nie je dopyt po tovare

Prečo nie je dopyt po tovare

Video: dopyt a ponuka 1 2024, Júl

Video: dopyt a ponuka 1 2024, Júl
Anonim

Dopyt je množstvo tovaru a služieb, ktoré sú zákazníci ochotní kúpiť na trhu za danú cenu. Pokles dopytu je celkom bežný. Môže to mať niekoľko dôvodov, medzi ktoré patrí najmä pokles spotrebiteľských príjmov, nižšia kvalita výrobkov a vyššie ceny.

Image

Návod na použitie

1

Najvýznamnejším faktorom ovplyvňujúcim spotrebiteľský dopyt je príjem zákazníkov. Pri väčšine tovarov a služieb vedie zníženie peňažného príjmu obyvateľstva k poklesu dopytu po nich. Takýto tovar a služby sa nazývajú tovar najvyššej kategórie alebo normálny tovar. Existujú však výnimky, keď zníženie príjmov občanov vedie k zvýšeniu dopytu po určitých kategóriách tovaru, napríklad ojazdených automobiloch, ojazdenom oblečení.

2

Zvýšenie ceny tovaru je ďalším dôvodom poklesu dopytu. Okrem toho je dôležitá aj zmena cien náhradného a doplnkového tovaru. Ak cena zdaniteľného predmetu klesla, dopyt po príslušnej položke môže klesnúť. Napríklad pri znížení ceny hrušiek sa výrazne zníži počet nakúpených jabĺk. Naopak, ak cena masla stúpne, dopyt po margaríne sa výrazne zvýši. Doplnkový tovar zahŕňa tovar, ktorý sa konzumuje spolu, napríklad benzín a autá, výlety do mora a kúpacie doplnky. So zvýšením nákladov na hlavný produkt (auto) klesá dopyt po doplnkovom produkte - benzíne.

3

Významným faktorom ovplyvňujúcim rozsah dopytu sú vkus a preferencie spotrebiteľov. Nepriaznivé zmeny v preferenciách spotrebiteľov môžu viesť k zníženiu dopytu po produkte, ktoré je napríklad spôsobené znížením kvality výrobku alebo objavením sa nového produktu na trhu, ktorý je z hľadiska funkčnosti pred existujúcim výrobkom. Vzhľad prehrávača MP3 na trhu viedol k poklesu dopytu po prehrávači CD.

4

Je zrejmé, že zníženie počtu kupujúcich na trhu vedie k zníženiu dopytu. Napríklad pri poklese pôrodnosti je výrazne znížená potreba detských potrieb (plienky a oblečenie) a služieb detských zariadení.

5

Môžu spôsobiť pokles dopytu a očakávaní spotrebiteľov. Ak spotrebitelia po určitom čase očakávajú zníženie ceny výrobku, kupujú ho v menších množstvách, čím v súčasnosti znižujú dopyt.

Odporúčaná