ostatné

Trh a trhový mechanizmus

Obsah:

Trh a trhový mechanizmus

Video: 3. Ekonomika - Trh a trhový mechanizmus 2024, Júl

Video: 3. Ekonomika - Trh a trhový mechanizmus 2024, Júl
Anonim

Trh je jednou zo základných ekonomických kategórií a hlavným konceptom hospodárskej praxe. S rozvojom komoditnej výroby sa trh neustále menil, objavili sa jeho nové formy a zlepšoval sa trhový mechanizmus. Aj keď sa zdá, že pojem trhu je veľmi jednoznačný, v Rusku a na Západe v ňom dali zásadne odlišné významy.

Image

Pojem „trh“ mal spočiatku priamy praktický význam. Toto slovo označuje akýkoľvek priestor, napríklad námestie alebo bazár, kde sa uskutočnil predaj a nákup rôznych tovarov. Postupom času sa sociálne rozdelenie práce prehlbovalo a komoditná výroba sa čoraz viac rozvíjala, takže pojem „trh“ získal širšiu ekonomickú interpretáciu.

Tým už nerozumejú prísne obmedzenému teritóriu predaja tovaru. Francúzsky ekonóm prvýkrát označil termín „trh“ za určitú oblasť, v ktorej existujú jednotné hospodárske faktory, takže ceny tovaru sa dostatočne rýchlo vyrovnávajú iba pod vplyvom ponuky a dopytu.

Moderná interpretácia

Dnes sa trh považuje za typ hospodárskych vzťahov medzi hospodárskymi subjektmi. Hospodárske vzťahy môžu byť prírodné alebo bezplatné a komoditné prostredníctvom trhu. Ak vezmeme do úvahy reprodukčnú výmenu, potom trh možno považovať za formu konkurenčného spojenia medzi spotrebou a výrobou. Najmä P. Samuelson definuje trh ako „konkurenčný výberový proces“.

Ruský ekonóm L. Abalkin je presvedčený, že trh by sa mal nazývať burza organizovaná podľa zákonov komoditnej výroby, ako aj podľa celkového počtu komoditných a menových vzťahov. Na základe tejto definície je potrebné na objasnenie podstaty trhu objasniť niekoľko významných otázok, a to:

- Ako presne fungujú zákony výroby a obehu komodít;

- ako by ste mali chápať úplnosť komoditných a menových vzťahov.

Odporúčaná