Obchodné riadenie

Koľko je váš klient?

Koľko je váš klient?

Video: Čo urobiť, aby vám klienti sami volali, že chcú vaše produkty 2024, Júl

Video: Čo urobiť, aby vám klienti sami volali, že chcú vaše produkty 2024, Júl
Anonim

Ak chcete efektívne riadiť svoje podnikanie, zvážte kľúčové ukazovatele! Toto nie je len spôsob, ako zistiť skutočnú efektívnosť podnikania, ale aj príležitosť napraviť ho, ak spoločnosť stratí dynamiku.

Image

- Koľko je váš klient?

Túto otázku pýtam podnikateľov, ktorí sa na mňa obrátili kvôli poradenským službám, a stretávam iba zmätený pohľad:

- Kto vie!

- Áno, nejako to neuvažovalo

- A ako to zistiť?

"Prečo to potrebuješ?"

Tu je niekoľko známych odpovedí. Za posledný rok bola schopná poskytnúť potrebnú štatistiku iba jeden vedúci podnikateľ.

Medzitým všetci dobre rozumieme: nie je možné kontrolovať, čo sa nepočíta. Ak nesledujeme konverziu každého zdroja reklamy, znamená to, že väčšina rozpočtu sa spojí do prázdna. Ak nemáme informácie o tom, do akej miery je príťažlivosť nového zákazníka drahšia ako zachovanie starých zákazníkov, nebudeme sa snažiť zlepšovať služby, kvalitu výrobkov, školiť zamestnancov, budovať v spoločnosti systém zameraný na zákazníka. Väčšina zákazníkov bude skôr „na jedno použitie“ než trvalá, čo núti obchodného manažéra a marketingového pracovníka, aby prišiel s novými a novými nápadmi na prilákanie zákazníkov do firmy.

Prvá vec, s ktorou začnem konzultovať, je meranie hlavných ukazovateľov. Celý proces riadenia spoločnosti so záujmom a podielom zákernosti sleduje tento proces, ale ako sa zmení vyjadrenie tvárí týchto ľudí, keď dostaneme konkrétne čísla! Často sa ukazuje, že náklady na nového zákazníka sa takmer rovnajú objemu nákupu, ktorý uskutočnil, a potom, ako som už povedal, spoločnosť navždy opustí. Niet divu, že podnikanie funguje takmer nula, čas od času skĺzne do mínus?

Medzitým nie je vôbec ťažké priniesť spoločnosti vyvážené v zlomovom období dobré plus. Na tento účel by sa mali analyzovať a upraviť tri zložky: kvalita výrobku alebo služby, práca personálu a efektívnosť reklamy. Je zaručené, že kvalitná práca na týchto troch „pilieroch“ zvýši obchodné príjmy o 30 - 50%. V mojej praxi sú časté prípady, keď vyššie uvedené opatrenia posilnené zavedením služby Wow Service a popredajnou zákazníckou podporou zdvojnásobili zisk spoločnosti.

Aké ukazovatele by ste teda mali vo svojom podnikaní neustále zvažovať?

· Počet zákazníkov, ktorí odpovedali na reklamu (potenciálni zákazníci);

· Počet zákazníkov, ktorí vďaka tejto reklame uskutočnili nákup;

· Priemerná kontrola nákupov za deň, týždeň, mesiac, štvrťrok, rok;

· Počet nákupov (transakcií);

· Margin.

Po znalosti aspoň tohto minimálneho počtu ukazovateľov môžete podniknúť včasné opatrenia na zvýšenie „prehĺbených zón“ a nedopustiť, aby vaše podnikanie stratilo na dynamike.

Elena Trigub.

Odporúčaná